Po odhodu Rudija Požeg Vancaša je odšel iz Ljudskega vrta naslednji, še vidnejši člen moštva. Blaž Vrhovec se po petih letih in pol poslavja, odhaja na Ciper k Anorthosiosu Famagusti. Ni pretirano presenečenje, glede nato, kaj je športni direktor Marko Šuler povedal prejšnji torek ob začetku priprav. »Verjamem, da ima željo po odhodu. Za trenutni čas smo mu ponudili zelo korektno podaljšanje. Javno lahko povem, da je imel možnost kljub podpisu možnost odhoda brez nadomestila, kar se je v času NK Maribor zgodilo le enkrat z Daretom Vršičem. Na žalost za nas ima veliko željo za korak naprej. Upam, da se ne bo uštel, kot se je že dogajalo s tistimi, ki so odhajali iz Maribora.«

Vrhovec se je odločil za odhod na Ciper k Anorthosisu iz Famaguste, tretjemu najuspešnejšemu klubu na Cipru v zgodovini po številu državnih naslovov. Prihodnji mesec bo dopolnil 30 let, jeseni ga je Matjaž Kek naknadno vpoklical v reprezentanco po petih letih in pol (in mu tudi dal priložnost), ko je bil vanjo poklican še kot nogometaš Celja. Ljubljančan je sicer začel pri Svobodi in Slovanu, v članski konkurenci pa začel v Interblocku, od koder je prestopil v Celje.  Z Mariborom je osvojil dva naslova prvaka (2017, 2019) ter igral v ligi prvakov (2017). Za moštvo je, tako klubska statistika, odigral 191 tekem in zabil 9 golov. V letošnji sezoni je vse bolj bil zadolžen tudi za izvajanje prostih strelov.

Ustrezno nadomestilo za Maribor

Šuler je ob odhodu znova ponovil, da je imel Vrhovec veliko željo po izzivu z igranjem v tujini. »Dejstvo je, da je bila ideja drugačna. Toda Blaž je želel nov izziv, z igranjem v tujini in pri tem smo iskali nekakšno vmesno rešitev, ki bi bila sprejemljiva tako za klub kot za igralca. Blaž je dobil finančno ponudbo, ki naredi razliko, kot klub pa smo dosegli sporazum o ustreznem nadomestiluje povedal o tipu prestopa, ki bo vijoličastim prinesel tudi določeno odškodnino.

Že trener Radovan Karanović je na vprašanje, ali bi Vrhovec igral v drugem delu sezone, v katerega se Maribor podaja z vodilne pozicije, dejal, da si želi najboljše za klub. Šuler je zdaj dodal: »Imeti igralca, ki je z mislimi drugje v zadnjih mesecih pogodbe in potem odide kot prost igralec, ne bi bilo sprejemljivo. Sklenjen je dogovor in Blaž odhaja, klub pa prejme odškodnino

Bodo Pihler, Repas, Makoumbou dovolj?

Večji izziv bo zdaj zapolniti vrzel na sredini igrišča. Vrhovec je bil pomemben člen na sredini s pregledom, pritiskom, težiščem igre. Zlasti, kadar je manjkal, se je poznalo, kako pomemben člen je. Kako ga nadomestiti? »Kratkoročno smo predvideli rešitve znotraj kadra, a bomo kar aktivni v prihodnjih dneh. Ne bomo pa šli zaletavo v takojšnje iskanje zamenjave, saj je trg preplavljen z igralci, ki imajo kvaliteto in so finančno dosegljivi. Prestopni rok se šele začenja, lahko se zgodi marsikaj.«

Šuler tako ni dal neposrednega odgovora, kaj bo storil. Še vedno čaka na podaljšanje pogodbe še enega člena sredine Aleksa Pihlerja, ki prav tako sodi med izkušenejše, a se še ni odločil za podaljšanje. Maribor ima na sredini v kadru ob njem rezervo še v Janu Repasu, Antoineju Makoumboju in Galu Gorenaku ter mladih Roku Maherju in Aljažu Antolinu, ki je bil po poletnem prihodu v prvem delu sezone na posoji v Beltincih. Pogojno lahko na tej poziciji igra tudi Marko Alvir. 

Še vedno se čaka na odhod Roberta Voloderja, ta teden je Maribor predstavil švedskega branilca Maxa Watsona. Poleg Rudija Požega Vancaša je sporazumno in predčasno odšel tudi branilec Ilija Martinović.

Vrhovec: “Tukaj sta se rodila oba otroka”

“Po petih letih in pol je napočil čas, da se poslovim. Zvrstili so se številni nepozabni trenutki, na koncu pa se spomniš le tistih dobrih, slabi se pozabijo. V tem primeru gre za posebno zgodbo, vez, ki je ni mogoče pretrgati. Klub in mesto sta mi dala vse, kar sem si kadarkoli želel. Glede kariere in zasebnega življenja. Tukaj sem doživel najlepše nogometne trenutke, od Lige prvakov do naslova prvaka. Tukaj sem si ustvaril družino, dom. Oba otroka sta rojena v Mariboru, mesto mi je dalo veliko prijateljev. Ni se bilo lahko odločiti za odhod, a sem začutil, da je prišel čas v karieri, ko sem želel preizkusiti nekaj, kar me je mučilo, saj sem si vedno želel, da bi igral tudi v tujini.”