Jesenski prvaki začeli priprave. Šest tekem, znova v Turčijo. Marko Šuler je opravil že veliko dela: za Roberta Voloderja bo Maribor dobil desetkratnik vložka. Obetata se dve okrepitvi, Blaž Vrhovec pa ni podaljšal pogodbe, kakršno je doslej dobil le en igralec Maribora.

Vijoličasti so danes začeli s pripravami za spomladanski del sezone. Prvenstvo se za jesenske prvake, ki imajo točko prednosti pred Koprom, nadaljuje 12. februarja z derbijem v Stožicah. Vijoličasti bodo predvidoma na pripravah odigrali šest tekem, od tega štiri močne v tradicionalni turški bazi v Beleku, kjer bodo od 19. do 31. januarja. Ampak če je plan priprav dorečen, pa vsa kadrovska vprašanja še niso rešena.

Da Mariboru izzivov ne manjka, smo na Maribor24 napovedali že sinoči. Športni direktor Marko Šuler je že rešil večino podaljšanj pogodb, a ne vseh. Zataknilo se je pri Aleksu Pihlerju, ki še okreva po poškodbi, a pogajanja še potekajo, še bolj pa pri Blažu Vrhovcu. Izkušeni vezist, ki se je jeseni vrnil celo v reprezentanco, ni podpisal pogodbe. In to takšne, ki jo je doslej, kot je izpostavil Šuler, imel le Dare Vršič: podaljšanje pogodbe brez odškodnine v primeru prestopa. Če bo Vrhovec torej gotovo v Ljudskem vrtu še do konca sezone (22. maja), bo skoraj gotovo prej že odšel branilec Robert Voloder. Vijoličasti so ga odkupili nedavno, zdaj pa ga bodo prodali za desetkratnik vložka, se je pohvalil Šuler.

Karanović želel, Karanović dobil

Športni direktor je tokrat rešil čim več še pred začetkom priprav. Najprej vprašanje trenerja, saj bo Radovan Karanović moštvo vodil vsaj do konca sezone, v klubu pa bo ostal do leta 2024. »Ne vidim nobene spremembe, ker odnos do igralcev in obratno je enak. Zavedam se, kje sem in kaj želim. Načeloma se ni veliko spremenilo je Karanović odgovoril, če je zdaj kaj drugače, ko ve, da je njegov status bolj definiran.

Šest tekem 
Med uvodnim delom aktivnosti v domačem okolju je predvidena prva preizkušnja proti Triglavu (15. januarja), dogovorjene so že štiri tekme med osrednjim delom priprav v Turčiji – nasprotniki bodo LASK (22.1.), Crvena zvezda (25.1.), Voždovac (26.1.) in Levski (29.1.). Po vrnitvi v Maribor sledi še generalka proti Celju.

Trenerju se je uresničila želja po širšem strokovnem kadru. Po zadnji tekmi z Domžalami je namreč izpostavil, da so njegovi predhodniki imeli na voljo več ljudi. Zdaj je tudi njegov kader številnejši: v klub se je kot videoanalitik vrnil Mario Milanič, bolj izpostavljen pa je povratek Željka Filipovića, ki je po koncu igralske kariere od poletja vodil ljubljanskega tretjeligaša Svobodo in bo tako kot Aleš Mertelj pomočnik. »Verjamem, da bo prinesel kvaliteto dela. V pripravah, ko je prisotnost igralcev večja, potrebuješ pomoč na igrišču in v slačilnici. Željko zelo dobro pozna Maribor, po drugi strani je pa čisto drugačen profil človeka. Malo je ‘mangup’, ki zna dosti prenesti na igralce in je v pomoč trenerju na vseh področjih« je Filipovićev prihod komentiral Šuler.

Kaj pa izjava Filipovića, da so trenutni igralci vijoličastih ‘poženščeni’, kako so jo sprejeli igralci? »Upam, da jih bo to kvečjemu podžgalo. Zadnje tekme so pokazale, da fantje znajo tekmovati in se postaviti. Kažejo drug obraz. Zame to ni bila zlonamerna kritika, mogoče je malo potegnil stvari na prejšnje obdobje, ko je bila drugačna ekipa, pa tudi časi. Jaz si kot igralec boljšega človeka ne bi mogel želeti.«

Okrepitvi bosta – bombi

»Pestro je že kar nekaj časa, kar se tiče kadrovskega dela. Igralci so bili na dopustu, mi pa smo delali,« je sicer o kadru začel Šuler. Pogodbe je podaljšal z večino igralci, ki jim je to bilo ponujeno. Od branilcev Nemanje Mitrovića, Martina Milca, Vida Kodermana in Mirka Mutavčića prek krilnega vezista Nina Žuglja in napadalca Žana Vipotnika.

Najbolj odmevne, morda ključne za priprave pa so bile naslednje besede: »Ostalo se še dogaja, da bi bila še v tem tednu dva prihoda in do priprav (v Turčiji) tudi kakšen odhod Pri prihodih sta prioriteti okrepitvi v obrambi in na poziciji napadalnega vezista. Za koga gre? »Dokler ni papirju, ne bi o imenih. Gre pa za okrepitve v pravem pomenu besede, borimo se za naslov. Zna biti kar bomba v vašem slogu poročanja,« je kolegu novinarju iz Ekipe odvrnil Šuler.

Interes za Kotnika?
Kaj bo z Andrejem Kotnikom, ki si je prislužil klubski suspenz po sredincu, ki ga je pokazal po tekmi z Muro? »Nekaj interesa zanj je, absolutno mu želim priti nasproti, ker je pokazal, da je profesionalec. Ne morem reči ene besede čezenj. za zdaj ostaja v klubu,« pravi Šuler o napadalnem vezistu, ki mu pogodba prav tako izteče poleti.

Ni mogel skriti, da gre za Roberta Voloderja. V zaključnih fazah pogovorov za odhod je torej mladi Nemec, ki je odigral prav vse minute v prvenstvu in zabil tudi dva gola. Priprav ni začel. »Kar si je zaslužil. Naša želja je bila, da bi ga zadržali, ampak iz našega vidika je to zelo zadovoljivo. Lahko povem, da gre za desetkratnik našega vložka vanj. Tudi zato iščemo okrepitev v obrambi, ki jih rabimo.« Mariboru bo ostal desetkratnik, Šuler je pri tej izjavi namreč že odštel tisto, kar bo pripadalo Kölnu, od koder je prišel.

Tako kot Voloder je bil od Tabor Sežane odkupljen tudi Antoine Makoumbu, tako da med posojenim nogometaši ostajata prvi strelec ekipe Ognjen Mudrinski in večnamenski Marko Alvir. »Zame je pomemben podatek, da je Mudrinski izrazil željo, da bi ostal. Enaka želja je z naše strani, da bi ostal tudi po poletju, saj smo dobili pripadnega igralca, ki smo ga iskali, verjetno je v nas našel, kar je dalj časa iskal.« In Alvir? Kakšen bo njegov status, se bo vrnil v Viktorio Plzen? »Prinesel je, kar smo želeli, a bi lahko še več. Možnost, da bi ostal dlje, je zelo realna. Je pa odvisno od njega samega. Vse posoje, ki so bile ali še bodo, niso kratkoročne. Seveda je krpanje in iskanje rešitev, ampak gledamo dolgoročno. Gre za podobno zgodbo kot pri Mudrinskem.«

Tako pogodbo je dobil le še Vršič

Veliko se je jeseni na igrišču vrtelo okrog Vrhovca. Zdaj se bo očitno tudi zunaj zelenice. Kako pomemben je, so ugotavljali še bolj, kadar je manjkal zaradi kartonov ali poškodbe. Šuler ni skrival, da je bila zanj podaljšanje pogodbe zelo velika prioriteta. »Verjamem, da ima željo po odhodu. Za trenutni čas smo mu ponudili zelo korektno podaljšanje. Javno lahko povem, da je imel možnost kljub podpisu možnost odhoda brez nadomestila, kar se je v času NK Maribor zgodilo le enkrat z Daretom Vršičem. Na žalost za nas ima veliko željo za korak naprej. Upam, da se ne bo uštel, kot se je že dogajalo s tistimi, ki so odhajali iz Maribora.«

Martinović suspendiran
Še naprej pa bo nadaljnega suspendiran Ilija Martinović, saj je za Šulerja nedopustno, da bi nekdo pred koncem (lanskega) prvenstva odšel, ne da bi obvestil kogarkoli v klubu. Težava je le, da ima Martinović, ki je letos odigral pet ligaških tekem, pogodbo še do naslednjega poletja.

Karanović bo, kot je dejal tudi sam, v primeru Vrhovca storil, kar bo najboljše za klub. Tako je odgovoril na vprašanje, če bo pomembnega člena sredine postavil na stranski tir, kakršna je lahko praksa, kadar igralec pol leta pred iztekom pogodbe ne podaljša s klubom. Zato pa je Šuler pristavil neke vrsto svarilo: »Očitno fantje ne poznajo, kaj se dogaja na trgu. Ni taka situacija, kot je bila. Predvsem smo pa pri prejšnjih odhodih videli, da se ideje igralcev, ki so odhajali, niso uresničile Tu ima Šuler prav, a je obenem že jeseni vrnil denimo Luko Uskokovića, ki je po izteku pogodbe poleti zavrnil novo pogodbo. Drži pa, da odhodi iz Ljudskega vrta minulo poletje niso bili visokoleteči. Od Azerbajdžana, Indije do nižjih španskih lig.

Da se ne bi ponovil lanski Belek…

Radovan Karanović bo imel na spisku za priprave sicer 30 igralcev. Ampak že na začetku bo moštvo okrnjeno. Poškodovani so Rok Maher, Nino Žugelj in še naprej Aleks Pihler, zbolela sta Vid Koderman in Ognjen Mudrinski. Karanovića veselijo zlasti močne tekme v Turčiji: »Ti nasprotniki so nam bili ponujeni, to je sestavni del, boljše je imeti močne tekme

In kako preprečiti, da se ne bi ponovil lanski Belek, ko so se številni v ekipi okužili s koronavirusom? »Imamo izkušnjo s korono,« je odgovoril vratar Ažbe Jug. »Vsi igralci smo negativni, na vsakem pa je, da se pazi in da se druži s pametjo, da smo tukaj vsi. Če nas trenira le deset, kot lani, potem je težko začeti sezono. Klub moramo dati v ospredje.«