Blaž Vrhovec naknadno dočakal klic Matjaža Keka. Vijoličasti že dolgo čakajo na slovenskega reprezentanta, ki bi dočakal tudi priložnost. Veste, kdo je nazadnje igral in celo zabil dva gola?

Vijoličasti imajo končno spet slovenskega reprezentanta. Matjaž Kek je namreč naknadno vpoklical kar trojico za zadnji kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo s Slovaško (danes, 20.45) in Ciprom (nedelja, 15.00). Med njimi tudi čvrstega vezista Blaža Vrhovca. Devetindvajsetletnik se vrača v člansko reprezentanco, kjer ga je Srečko Katanec leta 2016 petkrat vpoklical in mu trikrat tudi dal priložnost. Ampak takrat je Vrhovec še igral za Celje, saj je prav po vseh treh nastopil tisto poletje nato prestopil v Maribor. Slovenija, kot je znano, nima več možnosti za uvrstitev v Katar 2022.

Prav vpoklic Vrhovca nas je spomnil na vprašanje, kdaj je nazadnje član NK Maribor igral za slovensko člansko reprezentanco. Odgovor? Nemanja Mitrović je oktobra lani v Stožicah odigral celotno prijateljsko tekmo proti San Marinu (4:0). In zabil kar dva gola. Kek ga je sicer, ko je igral še v poljski Jagielloniji, klical pogosteje, odkar nosi dres Maribora pa je igral le na tisti tekmi proti San Marinu, tik preden ga je nato presekala težka poškodba.

Mlakar pogojno, Repas ni igral

Zadnji vpoklic slovenskega selektorja je v Ljudski vrt prispel sicer letos poleti po koncu klubske sezone, ko sta bila vpoklicana Jan Mlakar, ki pa se mu je v vijoličastem iztekla posoja, preden je odšel iz Brightona v Hajduk, in Jan Repas, toda na prijateljski tekmi v Kopru proti Gibraltarju (6:0) ni dočakal vrnitve v izbrano vrsto, za katero ima tako kot Vrhovec tri nastope.

Pred tem je nazadnje iz Maribora kader pogosteje črpal Tomaž Kavčič, ki je leta 2018 v klavrni ligi narod dal prvo priložnost Luki Zahoviću in Amirju Derviševiću ter vrnil Martina Milca. Milca je kasneje Kek vpoklical še dvakrat (2019), Dervišević pa je dobil minutažo le še pod začasnim vodstvom Igorja Benedejčiča. Luka Zahović je reden član tudi po odhodu v poljski Pogon.

Vrhovec vselej na prijateljskih tekmah

Vrhovec, ki je sicer v sobotni četrti zaporedni zmagi v ligi proti Bravu manjkal zaradi kartonov, se je letos začel vračati v bolj stabilno formo. Še zlasti na račun Jana Repasa in obenem poškodbe Aleksa Pihlerja. Selektorjev vpoklic je dočakal tako kot Haris Vučkić in debitant Žan Celar naknadno, saj Kek trenutno zaradi zdravstvenih težav ne more računati na Luko Zahovića, Benjamina Šeška in Jona Gorenca Stankovića.

Vrhovec je leta 2016 dobil tri priložnosti pod Srečkom Katancem: dvakrat je vstopil v igro s klopi (proti reprezentancama Severne Irske in Severne Makedonije), nato pa proti Turčiji dobil priložnost v začetni enajsterici. Vse tri tekme so bila pripravljalne, padla pa je zgolj Makedonija. Glede na konkurenco v sredini je sicer bolj malo verjetno, da bi mu Kek namenil (večjo) minutažo, ampak glede na relativno odprtost Keka po menjavah ni izključeno, da ne bi nemara zaigral. Je pa dodatno bil vpoklican še Nino Kouter.

Makoumbou za Kongo, Voloder za mlade Nemce

Dejstvo, da Maribor nima veliko vpoklicev v slovensko reprezentanco –pa ne pomeni, da nima reprezentantov. Na reprezentančne akcije odpotovali tudi Antoine Makoumbou, ki za Kongo redno igra, Robert Voloder v mlado nemško izbrano vrsto, Nino Žugelj, Vid Koderman, Samo Pridgar v slovensko reprezentanco do 21 let, Enej Klampfer, Nino Milić, Marcel Lorber in Marcos Tavares ml. pa v izbrano vrsto do 18 let.