Vrhunska teniška igralka Tina Pisnik že več let živi in dela v Ameriki. Športnico, ki jo poznamo predvsem po njenih dosežkih v tenisu, pa je pri 41. letih navdušil nov šport – Pickleball. Prav iz tega razloga je zdaj nominirana za prestižno nagrado, v kategoriji "rising talent", oziroma vzhajajoča zvezda. "Tenis sem začela igrati pri šestih letih, Pickleball pa pri 41 letih. Sem zelo tekmovalna oseba, obožujem turnirje in ravno teh mi je primanjkovalo, saj je bila moja teniška kariera zaradi prometne nesreče prehitro končana. S Pickleball-om imam spet možnost tekmovati in postati najboljša verzija sebe," nam je zaupala.

[[image_1_article_62750]]

Pickleball je dostopem ljudem vseh starosti in ravni znanja

Pickleball združuje elemente tenisa, badmintona in namiznega tenisa. Igra se na igrišču s prirejeno teniško mrežo, z loparjem in plastično žogico z luknjami (podobno žogici wiffle). Igra se lahko v formatu posameznikov ali dvojic, na igrišču, ki je veliko približno eno tretjino teniškega igrišča. Vsaka točka se začne s servisom iz spodnje strani diagonalno v nasprotnikovo polje. Server mora žogo udariti pod višino pasu in servirati izza osnovne črte. Servis mora sprostiti območje brez odboja (znano tudi kot kuhinja), ki se nahaja v bližini mreže. Po servisu mora nasprotnik žogico vrniti, preden se dvakrat odbije. Igralci udarjajo žogo naprej in nazaj, da jo obdržijo v igri in strateško nameščajo udarce za doseganje točk.

Ta šport je postal priljubljen iz več razlogov. Razmeroma enostavno se ga je naučiti in igrati, zaradi česar je dostopen ljudem vseh starosti in ravni znanja. Zaradi spremenjene velikosti igrišča in počasnejšega tempa v primerjavi s tenisom je fizično manj zahteven, kar privablja široko paleto igralcev. "Gre za hitro rastoč šport, ki je postal priljubljen v različnih regijah po svetu. Čeprav je težko natančno določiti najbolj priljubljeno lokacijo, obstaja več regij, kjer ima pickleball še posebej veliko privržencev," je pri tem dodala Tina in nam povedala, da ga v Sloveniji zaenkrat še ni zasledila.

[[image_3_article_62750]]

Glasujemo lahko tudi iz Slovenije

"Všeč mi je, da sem z nominacijo zamešala "štrene" in niso mogli napisati “mladi prihajajoči talenti,” se je pošalila Tina in dodala, da je lepo videti, da se je vložen trud, in sprememba življenjskega stila, obrestoval.

Glasuje se preko elektronske povezave (https://www.thedinkpickleball.com/dink-awards-2023/), nominacijo se najde proti koncu strani, pod točko “rising talent”. Na uradni strani tekmovanja so kategorijo pojasnili tako: "Morda niso začeli leta kot znana imena, vendar vam zagotavljamo, da ste zdaj o njih že slišali. Ta kategorija vključuje igralce, ki so se povzpeli nad povprečje in si ustvarili ime na turnirjih."

[[image_4_article_62750]]

"Prihodnost pickleballa je videti zelo obetavna. V zadnjih nekaj letih je šport pridobil veliko popularnost, zlasti med starejšimi odraslimi in mlajšimi generacijami, ki iščejo zabaven in dostopen način, da ostanejo aktivni. Zaradi preprostosti, nizkih stroškov in zmožnosti prilagajanja igralcem vseh ravni znanja je ta šport izjemno privlačen," je še pojasnila športnica.