Tekmuje v najtežji disciplini, ki jo imenujejo »Original«, kar pomeni, da je »sam za vse«, na motorju in v času, namenjenem popravilu motorja, regeneraciji in organizaciji.

Letošnja izvedba Dakarja bo po pričakovanjih ena najtežja do sedaj. Organizatorji se ponovno »vračajo h koreninam«. Tekmovalci se bodo pomikali iz kraja v kraj, povezovalni deli bodo izjemno dolgi, napori nadčloveški, čelada bo na glavi tudi po 12 ur.

»Letošnji Dakar bo zame izjemnega pomena. Organizator mi podeljuje naziv »Dakar legende«, kar je uspelo redkim. Tisti pravi Dakar zame pomeni razred »Original«, žal pa mnogi mediji in športni »poznavalci« ne poznajo razlike in nas vse mečejo v »isti koš«. Biti voznik, mehanik, pogosto tudi fizioterapevt in psiholog samemu sebi je tisto, kar dela razliko. Imeti ekipo pomeni tudi mnogo večji finančni strošek, kar je zame nedosegljivo. Že sedaj je vsako leto borba, če bom sploh zbral dovolj sredstev za Dakar. Veliko raje bi se posvečal treningom, ki morajo biti v času intenzivnih priprav še posebej načrtovani in naporni, tako pa mnogo energije izgubim za iskanje sponzorjev. Vsakemu sem prav posebej hvaležen!«

Na Dakar z njim odhaja zgolj snemalec in fotograf, Denis Janežič, kar je za Simona izjemnega pomena.

Kako Simona podpira lokalna skupnost, mesto Maribor?

»Moje mesto mi omogoča izjemne pogoje za kondicijske treninge in treninge na kolesu – imamo Pohorje, Bike Park Pohorje mi nudi dozo adrenalina, ki jo potrebujem, nove kolesarske poti ob Dravi za cestno kolo ter ogromno športnih navdušencev, kar je pozitivno.

Bike Park Pohorje. Foto: Denis Janežič

Glede gospoda župana in mene pa lahko rečem, da sem z idejo, kako Maribor predstaviti organizatorjem Dakarja in ljudem z vsega sveta želel priti v stik, pa od aprila nisem prejel termina sestanka, za kar sem prosil v sporočilih. Če primerjam s prestolnico, me je župan z veseljem sprejel, ponudil pomoč in stisnil roko v podporo. To športnikom ogromno pomeni. Konec koncev zastopamo državo, mesto – vsak vpraša, od kod prihajaš. In jaz bom kljub grenkemu priokusu tudi letos ponosno odgovoril – iz Maribora.

Dakar 2023. Foto: Denis Janežič.

Neizkoriščen potencial našega mesta (ki je sicer vedno lepše in opazno gradi novo, boljšo podobo) vidim predvsem pri vključevanju športnikov, ki ustvarjamo zgodbe v svetovnem merilu. Na mladih svet stoji? Mladi nas bodo težko prepoznali, če nas mesto ne bo vključevalo v projekte. Za večje projekte potrebujemo tuji kapital? V Arabskih Emiratih, kjer poteka Dakar,  ga je ogromno in prav tam sem odet v slovensko zastavo.”

Zadnji derbi med Mariborom in Olimpijo sem si ogledal s tribune Ljudskega vrta.

»A klub temu poudarjam, da Maribor ni zgolj nogometno mesto. Tu je veliko uspešnih športnikov, ki smo odvisni od lastnega marketinga, kar je bilo meni ob delu asistenta na Fakulteti za energetiko ter treningi toliko težje. Menim pa, da bi si prav športniki, ki usklajujejo študijske obveznosti, ciljajo na višjo izobrazbo, zaslužili posebno podporo.

Sem pa ideje za prihodnost kar se tiče motorističnega turizma predstavil Zavodu za turizem in verjamem, da bomo odlično sodelovali, prejel sem začetni posluh in odziv.

Simon Marčič tiskovno konferenco pred odhodom na Dakar 2024 pripravlja v Ljubljani. Zakaj?

»Od tam prihajajo moji sponzorji. Mnogi bi dejali, da je to kar logično, saj je v prestolnici moč kapitala. Pa se ne strinjam povsem – pred kratkim sem bil na velikem dogodku gospodarstva v regiji, na Štajerskih gospodarskih oskarjih in na podlagi videnega verjamem, da mnoga podjetja delajo izjemno, imajo bogato zgodovino in vizijo za prihodnost.«

Petrolova konferenca: Darko Djurić, Simon Marčič, Žan Kranjec, Ivica Kostelič

Letošnje leto zaključuje z vizijo za prihodnost – motoristi iz tujine so začeli prav zaradi želje po vožnji z njim, želje po njegovih nasvetih in izkušnjah, prihajati v Maribor. Svoje izkušnje pa prenaša tudi na najmlajše.

Petrolov družinski dan.

Veliko ambicij ima za prihodnost, a te dni je fokus na Dakarju 2024, ki bo potekal od 5-19. januarja 2024 v Savdski Arabiji.