Ameriška telovadka Simone Biles in srbski teniški igralec Novak Đoković sta najboljša športnika v letu 2023 po izboru Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS). V izboru je sodelovalo 405 novinarjev iz 107 držav, ki so slovensko plezalko Janjo Garnbret postavili na 15., kolesarja Tadeja Pogačarja pa na 18. mesto.

Đoković pometel s konkurenco

Biles, ki se je po dvoletni odsotnosti vrnila na veliko sceno in na svetovnem prvenstvu v belgijskem Antwerpnu osvojila zlato kolajno v mnogoboju ter še tri odličja najbolj žlahtnega leska na gredi in parterju ter na ekipni tekmi, je prejela 353 točk. Na drugo mesto se je uvrstila kenijska atletinja Faith Kipyegon (329), na tretje pa španska nogometašica Aitana Bonmati (297).

V moški konkurenci je Đoković pometel s konkurenco. Zmagovalec treh od štirih turnirjev za grand slam v tem letu na odprtem prvenstvu Avstralije, Francije in ZDA ter zmagovalec zaključnega turnirja sezone v Torinu je prejel 616 točk. Na drugem mestu je švedski skakalec s palico Armand Duplantis (335), na tretjem pa argentinski nogometaš Lionel Messi (277).

Na lestvici štirje Slovenci

Med najboljšimi športnicami in športniki na sveti v tem letu so tudi štirje Slovenci. Najvišje je Garnbret (prejela je 88 točk) na 15. mestu, v moški konkurenci pa še trije: Pogačar (60) je na 18., kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek (20) na 36. in kolesar Primož Roglič (17) na 39. mestu, poroča STA.