Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je bil najboljši v kvalifikacijah za drugo tekmo turneje štirih skakalnic v nemškem Garmisch-Partenkirchnu.

Lanišek (140,5 točke) je skočil 134 m in zanesljivo prevzel vodstvo. Najbolj se mu je ob koncu približal domačin Andreas Wellinger (139), sicer najdaljši v kvalifikacijski seriji s 139 m. Tretji izid je imel Avstrijec Manuel Fettner (135,1).

"Bolj sem vesel, da sem se po dolgem času spet sprostil. To je treba prenesti naprej, da skušam čim bolj uživati v skokih. Iz skoka v skok gre bolje, ta je bil že približno v redu, lahko pa je še boljši, tudi kar se tiče sproščenosti. Malo sem še zategnjen, ampak kljub temu me je v drugem delu neslo, četudi pogoji niso bili najboljši," je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal 27-letni Domžalčan.

Najboljšega slovenskega predstavnika v kvalifikacijah bo v zadnjem paru ponedeljkove prve serije izzval Poljak Piotr Žyla.

Ob svojem skoku je vodil tudi svetovni prvak iz Planice Zajc (133,5), ki je pristal pri 133 m. Na koncu je zasedel peto mesto in se bo v prvi seriji pomeril z švicarsko legendo Simonom Ammannom.

Dve mesti za Zajcem je končal Peter Prevc, ki je bil 2,5 metra krajši od svojega rojaka. Tudi najstarejši med brati Prevc preveč zahtevnega dela v prvi seriji ne bi smel imeti, udaril se bo s 44. iz kvalifikacij, Nemcem Martinom Hamannom.

Daleč je skočil tudi na koncu 15. Lovro Kos (126,8), ki pa je imel pri 133,5 m težave ob doskoku, kar ga je stalo vidnejše uvrstitve v rangu Zajca in Prevca. V paru se bo Kos, četrtouvrščeni s prve tekme v Oberstdorfu, pomeril z Američanom Erikom Belshawom.

Med izzivalci bi moral biti Domen Prevc, ki je skočil 126 metrov in bi imel 30. izid kvalifikacij. Po pregledu opreme so najmlajšega od bratov Prevc zaradi neustreznega dresa diskvalificirali.

Tradicionalna novoletna tekma v Garmisch-Partenkrichnu se bo v ponedeljek začela ob 14. uri.

Ženske pa v ponedeljek čaka drugi del turneje dveh večerov v Oberstdorfu. Kvalifikacije se bodo začele ob 15. uri, posamična tekma pa ob 16.15. Vodilna je po sobotni zmagi v Garmisch-Partenkirchnu slovenska najstnica Nika Prevc.