Kanadčanka Valerie Grenier je prva zmagovalka tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v koledarskem letu 2024. Kanadčanka je bila najboljša na današnjem veleslalomu, na prvi od dveh preizkušenj jubilejne 60. Zlate lisice v Kranjski Gori. Na vrh razpredelnice se je izstrelila, potem ko je bila po prvi vožnji četrta.

Prva Kanadčanka, ki je zmagala na dveh tekmah svetovnega pokala v Sloveniji

Kanadčanki vitranška strmina zelo ustreza. Grenier je veleslalom za točke svetovnega pokala alpskih smučark v Kranjski Gori osvojila že lani, ko je dobila prvega od dveh lanskih veleslalomov v Podkorenu. Grenier je postala prva Kanadčanka, ki je zmagala na dveh tekmah svetovnega pokala v Sloveniji po lanskem prvencu. Obe zmagi v svetovnem pokalu je osvojila v Kranjski Gori.

V prvi vožnji je bila najhitrejša Slovakinja Petra Vlhova, ki je v zahtevnih finalnih razmerah, tako v prvi kot drugi vožnji je padal dež, izgubila boj za zmago in stopničke. Vlhova je končala na četrtem mestu.

V Kranjski Gori bodo v nedeljo pripravili še prvi ženski slalom v letu 2024. Na startu bo ista slovenska zasedba kot na veleslalomski tekmi.

Drugo mesto je osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami (+0,37), tretja je bila Italijanka Federica Brignone (+0,51), ki je obdržala mesto vodilne veleslalomistke zime. Brignone je bila po prvi vožnji druga, Gut-Behrami tretja.

Tudi po veleslalomu v Kranjski Gori na vrhu skupnega seštevka ostaja Američanka Mikaela Shiffrin, ki je današnjo preizkušnjo končala na devetem mestu.

[[image_1_article_62014]]

V lov na prve točke svetovnega pokala alpskih smučark v letu 2024 so se na domači strmini podale tudi štiri Slovenke. Finale si je z 19. mestom priborila le Ana Bucik, ki pa se ji je drugi nastop povsem ponesrečil, tekmovanje je tako končala pred ciljem, po napaki in padcu je odstopila. Neja Dvornik, Andreja Slokar in Nika Tomšič, ki je prvič v tej sezoni tekmovala v svetovnem pokalu, so bile prepočasne za finalno vožnjo.

STA