Rdeče regije, oranžne regije. Omejitve, prepovedi, odpovedi. Ne za nogomet, ne za Prvo ligo Telekom Slovenije. Po reprezentančnem premoru se nadaljuje državno prvenstvo, naslednji teden je načrtovan še drugi krog pokala Slovenije. Za NK Maribor to pomeni kar pet tekem v šestnajstih dneh do naslednjega reprezentančnega premora. Prva za prekinitev niza treh zaporednih tekem brez zmage bo v soboto v Novi Gorici. Kljub temu, da je pri Mariboru pozitiven Aljoša Matko, pri Goričanih pa prav tako eden od članov moštva.

»Glavna ideja je videti ekipo z več ritma, kot smo ga imeli ob mojem prihodu. To je moja prva zahteva,« napoveduje trener Mauro Camoranesi. Pravi, da je Maribor v tem ritmu v prednosti zaradi širine kadra: »Mnogi ali skoraj vsi bodo igrali in bodo lahko dobro izkoristili tekme.«

Matko v karanteni, vsi ostali trenirajo

»Priprave so bile dobro obdelane, samo čakamo še, da se vrnejo udeleženci reprezentančnih akcij,« je Camoranesi povedal, kakšen je bil premor, med katerim je lahko še bolj prenašal svoje ideje. Na derbiju je prvič sploh Maribor zaigral v sistemu 3-4-3.

Bil je sicer brez Nemanje Mitrovića (zabil dva gola San Marinu, vstopil proti Moldaviji), Alexandra Cretuja (začel za Romunijo proti Islandiji, proti Norveški do 75. minute, proti Avstriji obsedel), Kenana Pirića (ni branil za Bosno in Hercegovino) ter mladih Luko Koblarja, Jana Mlakarja, Žana Kolmaniča in Aljoša Matka. Slednji se je vrnil z reprezentančne akcije U-21, kjer sta tekmi z Albanijo in Madžarsko odpadli, s pozitivnim testom na koronavirus. »Matko manjka in je do nadaljnega v karanteni, Kolmanič, Kolbar in Mlakar so opravili test, ki je bil negativen, zato so se moštvu v sredo priključili na treningu.«

Intenzivno delo med premorom

Vijoličasti so doslej v tej sezoni na gostovanjih v Domžalah trepetali za točko (1:1) in znova katastrofalno razočarali na gostovanju v Sežani pri Taboru (3:1). Zmaga proti Bravu (2:0) in dobljena tekma za zeleno mizo proti Aluminiju (3:0) sta že skoraj spomin, potem ko so vijoličasti v Ljudskem vrtu remizirali s Celjem (2:2) in na derbiju z Olimpijo (1:1). Pred gostovanjem pri zadnji Gorici in nato gostovanjem neprepričljivega Kopra, ki ima prav tako le eno zmago, bi bilo karkoli manj od šestih točk resen zdrs. Zlasti od trenerja, ki je pred potjo v Sežano izpostavil, da se na takšnih tekmah ne izgublja le točk, ampak se lahko izgubi tudi prvenstvo.

Vedno se igra, da se na tekmi zmaga. Ne odločamo pa vedno o vsem sami, tukaj je vedno še nasprotnik. Ampak smo samozavestno pripravljeni in verjamemo v uspešen razplet, ker smo v teh dveh tednih dobro izkoristili intenzivno delo, napredovali kot ekipa in to želimo pokazati na tekmi.

»Vedno se igra, da se na tekmi zmaga. Ne odločamo pa vedno o vsem sami, tukaj je vedno še nasprotnik. Ampak smo samozavestno pripravljeni in verjamemo v uspešen razplet, ker smo v teh dveh tednih dobro izkoristili intenzivno delo, napredovali kot ekipa in to želimo pokazati na tekmi,« je prepričan Camoranesi, ki ima znova na voljo tako Jana Repasa, ki je že zaigral proti Olimpiji, ter Martina Milca.

Gorica dobra, redna stranka Maribora

Tradicionalno je Maribor, ki je zmagal kar petrkrat zapored, zadnjič pa praznih rok odšel avgusta 2016, štel dosežene gole v Novi Gorici vsaj na prste ene roke, ko je Gorica pred dvema sezonama nezavedno padala iz prve lige. Zdaj, ko so se štirikratni državni prvaki vanjo vrnili, se prav dolgo niso mogli zanašati na drugoligaški kader. Zamenjali so trenerja Borivoja Lučića, pripeljali Gordana Petrića, v klub pa so se vrnili nekdanji nogometaši Goran Cvijanović, Etien Velikonja in Matija Širok.

Po slabem začetku, ko so izgubili kar štiri tekme zapored, so Goričani premagali Aluminij (2:0) in remizirali v Domžalah (1:1). »Gorica je zelo spremenila moštvo po menjavi trenerja,« se zaveda Camoranesi. »Gre za ekipo, ki se dobro brani, ima pa dva, tri igralce, ki znajo dobro prehajati v napad in so nevarni v ofenzivnem delu. Je pa to tekma, kjer bo veliko odvisno od nas.«

»Delali smo na tem, da odgovorimo, kaj je narobe v naši igri,« je povedal črnogorski branilec, ki je priznal, da je pričakoval prve minute nekoliko prej kot v 300 dneh, kolikor je minilo od njegove zadnje tekme še v dresu Aluminija.

Tudi v obrambi, kakor je poudaril Ilija Martinović, potem ko je proti Olimpiji dočakal prve minute v vijoličastem. »Delali smo na tem, da odgovorimo, kaj je narobe v naši igri,« je povedal črnogorski branilec, ki je priznal, da je pričakoval prve minute nekoliko prej kot v 300 dneh, kolikor je minilo od njegove zadnje tekme še v dresu Aluminija. Poudarja pa, da bi realno moštvo potrebovalo od javnosti še nekaj časa za boljše rezultate.

»Samo Kronaveter na višjem nivoju od Rudija«

Pripravljalna tekma s Sturmom v Ljudskem vrtu (0:3) je v soboto pokazala, da Maribor še vedno redno prejema gole, še zlasti po napakah ožje obrambe, obenem pa tudi to, da vijoličastih dobrih situacij ne izkoristijo. Iz neposredne bližine je Rudi Požeg Vancaš z glavo skoraj nemogoče spravil žogo čez gol.

Čas za vprašanje, kako Camoranesi vidi najdražji prestop v zgodovini vijoličastih, ki v prvenstvu še nima ne gola ne asistence. »Najprej malo za šalo: če bi se kupilo igralca, ki redno zabija, bi ga z veseljem sprejel. Rudi mi je kot igralec všeč, njegova lastnost je, da sodeluje pri osvojitvi žoge, kar je zelo pomembno za našo igro. Prepričan sem, da bo sčasoma tudi zabijal in popravljal statistiko, ki je v njegovem primeru res že bila dobra.«

Vseeno pa nato dodal, da je samo Rok Kronaveter kot igralec na višjem nivoju od Požeg Vancaša. A če se je Kronaveter že nasedel na klopi, za Požeg Vancaša to (še) ne velja.

Okužba tudi v Gorici

»Igralcu, čigar primer je bil pozitiven, je bila odrejena dvotedenska preventivna karantena,« so sporočili pri ND Gorica. »Ker omenjeni posameznik ni bil v stiku z ostalimi člani prvega moštva ali strokovnim oziroma tehničnim štabom, se nogometne aktivnosti v sklopu priprav na sobotnim obračun z NK Maribor nadaljujejo po sporedu.«

Pred tekmo 7. kroga: Maribor – Gorica

Maura Camoranesija sta gola Nemanje Mitrovića za Slovenijo proti San Marinu precej navdušila.

»Realno je kar nekaj nervoze, vse to nas zadeva, ker so pričakovanja velika. V Mariboru se nič ne oprošča,« je vzdušje slačilnice predal Ilija Martinović.

Gorici gola doslej ni zabil na šestih tekmah zgolj Aluminij.

Sodil bo Dejan Balažič (Ljubljana).

Tekma se prične ob 18. uri. Prenos bo na Planet TV.