Prva tekma v tretjem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo se je končala v prid turške ekipe. Sicer je dolgo kazalo, da se bo Maribor iz vročega Istanbula vrnil le z golom zaostanka, potem ko je svoj prvenec dosegel Mark Strajnar. Toda nesporni favorit dvoboja je v tretji minuti sodniškega dodatka prek Dušana Tadića unovčil enajstmetrovko in bo tako v Ljudski vrt prišel s kar zajetno prednostjo. Končni rezultat tekme je bil 3:1.

Povratna tekma v Ljudskem vrtu bo na sporedu v četrtek ob 20.15.

Zmagovalca slovensko-turškega dvoboja v zadnjem krogu kvalifikacij čaka boljši iz obračuna med Twentejem in Rigo.

“Navijači so dvanajsti igralec”

Turki so značilni po neverjetnem nogometnem vzdušju v stadionih, kar je nogometašem Fenerbahçeja dalo veter v jadra. A navijači lahko tudi pod Kalvarijo opogumijo domačo ekipo. Mariborčani namreč pričakujejo poln stadion.

“V preteklih izkušnjah smo videli, da so v Mariboru navijači dvanajsti igralec,” je dejal vezni igralec Jan Repas in v nadaljevanju dodal: “Čaka nas izjemno težka tekma. Upam, da nam bodo navijači dali veter v hrbet in da se nadejamo pozitivnega rezultata”.

Maribor nima kaj izgubiti

Pred tekmo sta tako trener Damir Krznar kot tudi Repas govorila o rizikih, ki jih morajo vzeti Mariborčan v zakup, da bi se njihova evropska pot lahko nadaljevala. “Loviti moramo dva zadetka zaostanka. Koncentrirali se bomo na to, kaj lahko naredimo, da bi bili v tem trenutku boljši, nimamo česa izgubiti. Imamo enkratno situacijo, moramo se opogumiti, tvegati in presenetiti nasprotnika, poskušamo doseči pozitiven rezultat,” pravi Krznar. 

Kot je v nadaljevanju še pojasnil, morajo domači  zgraditi neprekinjen napad in prav takrat obstaja povečano tveganje izgubo žoge. “To je tudi tveganje, ki ga nenehno omenjam, a moramo poskusiti”.

“Enajst igralcev se bo moralo braniti in ne smemo dovoliti, da si gosti ustvarijo priložnost. Zavedamo se njihovih kvalitet, ampak odigrati moramo kot ekipa, tako v fazi obrambe kot napada in si priigrat kako priložnost več,” je dejal Repas. Ob tem je poudarila, da bodo morali pritisk stopnjevati in v protinapadih biti bolj odločni.

Iličić v igro šele v drugem polčasu, Maribor brez nastopa Marka Kolarja

Podobno kot v preteklih tekmah bo Josip Iličić tudi na povratni tekmi na zelenico stopil šele v drugem polčasu. “Ne moremo si privoščiti, da bi z njim začeli tekmo, ker v tem trenutku ni še pripravljen za več kot 45 minut igre. Moramo ga prihraniti za konec tekme. V najboljšem scenariju bo zaigral šele v podaljških,” je dejal Krznar.

Na povratni tekmi zaradi težave s kolenom pa ne bo igral Marko Kolar. Po besedah trenerja verjetno naslednjih 5 do 6 tednov ne bo igral.