Na Poljskem, kjer v teh dneh poteka ultrakolesarska dirka Race around Poland in v okviru katere je organizirano tudi svetovno ultrakolesarsko prvenstvo na razdalji 3600 kilometrov, je tekmoval tudi naš predstavnik, David Rihtarič iz Kungote. Gre za vrhunskega športnika, rojenega v Benediktu, ki je sprva 18 let treniral atletiko, zadnja leta pa se ukvarja z ultramaratonskim kolesarstvom. Zaposlen je v Slovenski vojski, kjer je bil v letih 2006, 2007, 2017 in 2021  razglašen za najboljšega športnika.

3600 kilometrov je prevozil v 193 urah in 20 minutah

Dirke okoli Poljske se je David, ki ga kličejo Riki, udeležil s podporno 12-člansko ekipo Slovenske vojske. Tekmoval je v kategoriji Solo supported (WUCA World UltraCycling Championship) na razdalji 3600 kilometrov. To je bilo prvo organizirano svetovno prvenstvo v tej disciplini. Posebnost ultrakolesarjenja je v tem, da tekmovanje ni organizirano po etapah, ampak se šteje čas od začetka do prihoda v cilj. To pomeni, da se v čas dirke šteje tudi spanje ter vse ostalo, kar sledi na poti. Gre za izjemen psihični in fizični napor.

Začetek dirke je bil 15. julija v Varšavi na Poljskem, pot se je nadaljevala ob meji z Ukrajino, Slovaško, Češko, Nemčijo, Rusijo, Belorusijo in Latvijo. Najtežji del, ki je potekal od drugega do četrtega dneva, je bil prehod čez Tatre, kjer je David opravil kar nekaj najstrmejših vzponov, skupaj pa premagal kar 33.100 metrov nadmorske višine. Dirka se je za Davida, ki mu hribovita teren ustreza bolj kot dolge ravnine, končala v nedeljo popoldne, dosegel pa je odlično četrto mesto. Da je premagal to razdaljo, je potreboval 193 ur in 20 minut. V osmih dneh je vsega skupaj spal le 15 ur.

“Z rezultatom sem zadovoljen, konkurenca je bila izjemno močna. Štartalo je 20 kolesarjev, nekaj jih je odstopilo, nekateri še vedno niso na cilju. Da prevozijo celotno dirko, imajo sicer na voljo 12 dni,” nam je po telefonu povedal David Rihtarič. Kot pravi, mu je največjo težav predstavljajo pomanjkanje spanja. Posebnih bolečin ni imel, vse je šlo po načrtu.  V 12-članski ekipi, njen vodja je bil Damjan Rajh, so bili ob Davidu še kuhar, vozniki, medicinsko osebje, serviserji koles, osebe, ki so skrbela za navigacijo, mešanje napitkov in prehrano, … Ekipa se še vedno nahaja na Poljskem in se danes (v torek) zvečer vrača v Slovenijo.