Mura je v Ljudskem vrtu premagala Tottenham! Neverjetno! Evrogol za 1:0 zabil Tomi Horvat, izenačil Harry Kane, za zmago pa Amadej Maroša v zadnji sekundi tekme!

Mura je v Ljudskem vrtu dočakala svoj največji evropski trenutek! Padel je Tottenham! Že to, da je evrogol zabil Tomi Horvat, je bilo za Muraše, ki so doslej štirikrat izgubili v konferenči ligi v skupini s Tottenhamom, Rennesom in Vitessejem, sanjsko. Eno uro so imeli igralca več in videli besnečega Antonia Conteja, svežega trenerja gostov. Harry Kane je storil, kar je lahko, da je izenačil. In ko je Tottenham igral na rutino in mislil, da bo dovolj, je prišel zadnji napad. Ko je Amadej Maroša nasmodil Davinsona Sancheza. S tako, domačo, prekmursko finto. Na rutino. Na občutek. Na zmago. Pomeril in… Eksplozija. Zmaga!

Mura je tako pokazala, da je papir eno, igrišče pa drugo. Že res, da je Tottenham v Londonu visoko slavil, toda tudi konferenčna liga dokazuje, da je pač treba pokazati kvaliteto, resnost, odnos. In Mura je poosebila možnost, ki jo pač nogomet da. Tudi proti milijonarjem. Ko lahko mali premaga velikega. In tokrat se je to zgodilo. Na težkem igrišču v mrzlem večeru. Kvaliteta pač ni vse, denar še manj. Včasih, vsake toliko, redko, ampak se zgodi, da zmaga – volja.

Horvat evrogol za 1:0!

Mura je tokrat začela res podjetno in odprto. Niti najmanj bojazljivo in tako je Tomi Horvat v 9. minuti pomeril iz razdalje. Če je tisto bilo še nenatančno, je bilo vseeno le napovednik. Kajti nato je Mura povedla! Šlo je po desni, pogumno in korajžno, ko je šla okoli pesem. Tomi Horvat je dobil žogo, si jo nastavil, imel dovolj prostora in tako plasiral žogo, da je vratar Gollini niti ni šel branit. Krasen gol fanta, ki v vijoličastem v Ljudskem vrtu ni dočakal priložnosti.

Po golu se Mura niti malo ni ustrašila vodstvo, večje težave je imel Totteham. Antonio Conte je stal in dajal napotke, toda za remi spursi preprosto niso imeli uvodnega povratka. Za nameček pa so v 31. minuti še ostali z igralcem manj – izključen je bil Sessegnon po grobem štartu nad Žigo Kousom. Drugi rumeni karton. Edini, ki je delal razliko, je bil Harry Kane, ki je imel v 37. minuti solo priložnost, ampak zgrešil cilj.

Lorbek blizu za 2:0

Mura je bila precej bližje drugemu golu na tekmi. Zakaj? Ker si je upala in ker se ji je dalo. Tik pred polčasom je Nik Lorbek v 42. polčasu po dolgi akciji pomeril z razdalje. Še enkrat je Gollini samo gledal, tokrat pa je šlo za las mimo. Mura je v prvem polčasu pokazala, zakaj imajo lahko tekme smisel. Ja, Tottenham je renomiran klub z milijoni. Toda to je potrebno pokazat. V prvem polčasu gotovo niso. Mura je. Dala in pokazala več, kot je kdorkoli pričakoval.

V nadaljevanju je Antonio Conte reagiral in opravil kar štiri menjave v 54. minuti. Uvidel je, da z igralcem manj na tak način ne bo šlo več. Mura je nato moala pokazati svoje obrambne sposobni. Na plano je stopil – Matko Obradović. Najprej je šel Son solo v prodoru, ampak je Obradović obranil. Takoj zatem je z glavo streljal Kane po kotu, tudi to je Obradović ubranil.

Kane borbeno izenačil

Nato je pa na sceno stopil Harry Kane. Ne toliko stopil, kolikor se je boril. Vso tekmo je kazal, zakaj toliko pomeni Tottenhamu in si, ko jim je šlo najbolje, ko so bili v finalu lige prvakov, privoščil špekulacijo o tem, da bo odšel. Dvoboje je dobival, iskal prostor in si na koncu sam priigral priložnost, ko sta se Marin Karamarko in Ouro spozabila.

Tottenham je pritiskal za zmago, saj se bori za prvo mesto v skupini, kjer je imel pred začetkom prednost Rennes, zraven pa je še Vitesse. Najbližje je bil s strelom Lucas Moura, ampak pomeril čez gol v 89. minuti.

Toda ko je kazalo le še, da bodo Londončani pač prekratki za remi, je sledil zadnji napad. Akcija, na katero je Maroša nekaj kakor čakal vso kariero. In bam. Obrnil Sancheza. Na finto. In zadel. Eksplozija!

 

Mura – Tottenham 2:1 (1:0)

Strelec: 1:0 Horvat (11.), 1:1 Kane (72.), 2:1 Maroša (94.)

Stadion: Ljudski vrt, 5.500 gledalcev

Sodnik: Antonio Nobre (Portugalska); rumeni karton; Gorenc, Mulahusejnović, Kozar, Karamarko, Šturm; Sessegnon, Alli; rdeči karton: Sessegnon (42.).

Mura: Obradović 6, Karničnik 6, Gorenc 6, Karamarko 6, Šturm 6 (77. Lotrič), Kozar 6 (62. Ouro 6), Lorbek 7, Kous 6, Pucko 6, Horvat 7, Mulahusejnović 6 (62. Maroša 7). Trener: Ante Šimundža 7.

Tottenham: Gollini 5, Doherty 6 (54. Moura), Tanganga 6, Rodon 6 (54. Dier), Skipp 6, Ndombele 6 (76. Hoebjerg), Sanchez 5, Sessegnon 4, Gil (54. Davis), Alli 6 (54. Son), Kane 7. Trener: Antonio Conte 5.

Igralec tekme: Tomi Horvat (Mura)