Kot smo že poročali, je na včerajšnji tekmi med NK Maribor in Fenerbahçe SK prišlo do nemirov med navijači. V 65. minuti je zaradi spopada med navijači bila tekma prekinjena in se je nadaljevala šele, ko so turški nogometni privrženci zapustili tribuno.

Tekma je bila prekinjena za pol ure. Turški navijači so vdrli proti igrišču in vzhodni tribuni, kjer je družinski sektor. Neuradno smo izvedeli, da je eden izmed mariborskih navijačev ukradel zastavo turškemu. Prav to naj bi povzročilo nemir. Domači navijač naj bi pri tem bil oblečen v varnostnika. Poleg predmetov, ki so pristali na igrišču, so odjeknile tudi petarde. Zaradi spopada navijačev so na igrišče prihiteli policisti, da bi situacijo obvladali.

Krznar: “To ni športno navijanje, ki si ga želimo”

“Slišali smo, da so navijači s severne tribune vdrli na igrišče, da so prebili ograjo. Nato so vdrli na vzhodno tribuno. Oni trdijo, da so naši navijači prvi ukradli njihovo zastavo, naši navijači trdijo drugače. Nima smisla razglabljati in prelagati krivdo drug na drugega. To ne sodi na nogometno tekmo. To ni športno navijanje, ki si ga želimo,” je dejal Krznar ter ob dogodku izrazil obžalovanje.

Podobno situacijo je opisal tudi turški trener. Zaveda se je, da je bila situacija napeta, a se mu ne zdi pravilno, da je policija odstranila turške navijače. “To je naša izjava o resnih dogodkih na tribunah, ki so se zgodili na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo proti Mariboru. Na tekmi naše ekipe ni bilo nobenih težav na tribunah, nato pa je prišlo do dogodkov, ki jih nikakor nismo mogli sprejeti. Navijači nasprotne ekipe so prišli med naše navijače in napadli transparent ter ga odvzeli s tribune. Posredovanje policije ni bilo dovolj. Naši navijači so delovali refleksno in želeli transparent dobiti nazaj, na koncu so nepravično odstranili vse navijače našega sektorja,” so zapisali pri turškem velikanu.

Policija je že ukrepala

Nogometno tekmo si je ogledalo okrog 10.000 gledalcev, od tega okoli 500 navijačev navijaške skupine Viole in okoli 800 organiziranih gostujočih navijačev Ultras Ferenbahče SK.

V zvezi z varovanjem nogometne tekme so policisti štirim osebam izdali plačilne naloge zaradi kršitve določil Zakona o osebni izkaznici, neupoštevanja izrečenega ukrepa prepovedi udeležbe na športni prireditvi, nasilnega in drznega vedenja, nedostojnega vedenja, neupoštevanja zakonitega ukrepa uradnih oseb ter zaradi kršitve določil Zakona o javnih zbiranjih.

Policisti so obravnavali tudi kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari ter eno kaznivo dejanje tatvine, izvedli so 9 postopkov ugotavljanja identitete ter zoper eno osebo odredili policijsko pridržanje do streznitve. Med tekmo so gostujoči navijači lomili in metali stole na nogometno igrišče ter tudi proti policistom. Ker se navijači na pozive organizatorja in večkratne ukaze policistov niso umirili in so s kršitvijo nadaljevali, kljub temu, da so bili opozorjeni na uporabo prisilnih sredstev, so policisti bili primorani uporabiti prisilna sredstva, so sporočili iz PU Maribor.

Prav tako so policisti na pobudo organizatorja športne prireditve vzpostavili javni red in mir tako, da so gostujoče navijače odstranili s tribune.