Šport

FOTO: Končana dirka po Franciji, slavje Slovencev

Uredništvo , 20.09.20 ob 19:37

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je veliki zmagovalec dirke po Franciji. Enaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v rumeni majici varno prečkal ciljno črto na Elizejskih poljanah postavil piko na i izjemnim predstavam na Touru. Na njih je blestel tudi na koncu drugi Primož Roglič.

Pogačar je tako potrdil vse rekorde, ki jih je neformalno dosegel že po sobotnem kronometru. Danes je uradno postal drugi najmlajši zmagovalec Toura, mlajši je bil le Henri Cornet davnega leta 1904. Enaindvajsetletnik je postal prvi debitant po Francozu Laurentu Fignonu in letu 1983, ko je osvojil Tour. Obenem je postal sploh prvi kolesar, ki je oblekel rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi, pikčasto za najboljšega hribolazca ter belo za najboljšega mladega kolesarja. Tako belo kot pikčasto majico uradno podeljujejo od leta 1975.

Sanjska dirka za Pogačarja

Pogačar je najmlajši kolesar, ki je kdajkoli osvojil belo majico. V ponedeljek bo namreč dopolnil 22 let, lepšega darila za osebni praznik pa si ne bi mogel predstavljati, potem ko je na sončni strani Alp spisal eno največjih športnih zgodb.

Pogačar je najmlajši kolesar, ki je kdajkoli osvojil belo majico. V ponedeljek bo namreč dopolnil 22 let, lepšega darila za osebni praznik pa si ne bi mogel predstavljati.

Na Touru je dobil tri etapne zmage, Roglič je dodal eno, skupaj pa so slovenski kolesarji dosegli šest drugih mest. Od tega je bil trikrat drugi 30-letni Kisovčan, dvakrat je drugi končal Luka Mezgec, enkrat pa Pogačar.

Drugo mesto za Rogliča motivacija za naprej

Roglič je na koncu po sobotnem razočaranju na kronometru osvojil drugo mesto in dopolnil zbirko uvrstitev na oder za zmagovalce s tritedenskih preizkušenj. Na Giru je bil lani tretji, dirko po Španiji pa je dobil pred skoraj natanko letom dni. Neuresničen sen s Toura pa ostaja kot motivacija za prihodnja leta.

Zelena majica ostala v rokah Irca Bennetta

Na dirki po Franciji sta bili odprti le še dve tekmovalni vprašanji, in sicer kdo bo osvojil zeleno majico najboljšega sprinterja ter kdo bo zmagovalec zadnje etape v francoski prestolnici. Sedemkratni zmagovalec v tej razvrstitvi Slovak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) je moral prestol predati že po vmesnem sprintu, saj se je boju za zeleno majico odpovedal. Osvojil pa jo je Irec Sam Bennett (Deceuninck-Quick-step), ki je skozi vso dirko pridno zbiral točke in bil na koncu najhitrejši tudi na Elizejskih poljanah.

FOTO: Tour de France

Najboljši slovenski sprinter Mezgec končal trinajsti

V boju za etapno zmago na Elizejskih poljanah, eno najbolj prestižnih v svetu kolesarstva, so se kot vselej pomerili najboljši sprinterji. Zadnji dan Toura sicer vedno kdo želi ubežati glavnini, a sprinterske ekipe ničesar ne prepuščajo naključju. Prvič je bil na Elizejskih poljanah zraven tudi Mezgec. Po dveh drugih mestih je upal na presenečenje in zmago, a so bili ostali kolesarji boljši, sam pa je nekoliko zaprt na koncu osvojil 13. mesto.

STA

map beljakovine
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Lajfstajl
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Oglasno Sporočilo, Danes ob 08:00