Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je v severnoameriški ligi NBA dosegel osebni rekord po številu točk. Na gostovanju pri Atlanta Hawks je k zmagi Dallas Mavericks s 148:143 prispeval kar 73 točk. S tem je popravil tudi rekord kluba in poskrbel za najboljši dosežek sezone v ligi.

Dončić, ki je z 41 točkami v prvem polčasu dosegel tudi rekord Dallasa po številu točk v enem polčasu, je igral skoraj 45 minut, iz igre je metal 25:33, trojke 8:13, proste mete pa 15:16. Temu je dodal še deset skokov in sedem podaj ter eno ukradeno žogo.

V zgodovini NBA sta več točk od Dončića na eni tekmi dosegla le legendarna Wilt Chamberlain (100 in 78) in Kobe Bryant (81).

Dosežek na obletnico smrti Bryanta

Dončić je zgodovinski rekord postavil ravno na obletnico smrti nekdanjega izjemnega košarkarja Koba Bryanta. "Veliko raje bi imel, da je Kobe Bryant tukaj z mano in da skupaj govoriva o tem dosežku. Takšni podvigi so bili zanj nekaj povsem običajnega. Bil je eden največjih vseh časov," je komentiral.

"Nikoli ne veš, kdaj bo prišel takšen dan. Počutil sem se povsem običajno. Ni mi bilo mar za statistiko, želel sem le zmago v Atlanti. In osvojili smo jo, zato sem zelo srečen," je povedal po tekmi. "Morda se je nekaj takšnega vsaj slutilo po prvem polčasu, ko sem dosegel 41 točk. Da se bom ustavil pri številki 73, pa res nisem sanjal," je priznal Dončić in dodal, da je bilo očitno zapisano v zvezdah.

Pohvalil je tudi soigralce, ki so bili dobro razpoloženi in obrambo. "Če dosežeš skoraj 150 točk v napadu, pa je povsem na dlani, da si bil ofenzivno razpoložen. A ne bi se rad ponavljal, obramba je tista, ki prinaša uspeh na dolgi rok. Tokrat smo bili precej bolj agresivni in fizični kot na zadnjih tekmah. In to veseli," je še dejal.