Srbski zvezdnik Novak Đoković je še devetič v karieri zmagal na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije. V finalu prvega turnirja velike četverice v sezoni je premagal Rusa Danila Medvedjeva in se še učvrstil na mestu najuspešnejšega igralca tega turnirja v zgodovini.

FOTO: Australia open

Triintridesetletni Beograjčan v finalih OP Avstralije ostaja brezhiben, potem ko je pred tem dobil vseh osem tovrstnih obračunov v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 in 2020. Šest naslovov imata na tem turnirju Švicar Roger Federer ter Avstralec Roy Emerson, ki je vse turnirje osvojil pred letom 1969 in odprto ero tenisa.

Za Nadalom in Federerjem zaostaja za 2 Grand slama

S skupno 18. naslovom na turnirjih velike četverice se je Đoković znova približal Federerju in Špancu Rafaelu Nadalu, ki na večni lestvici vodita z 20.

O prevladi velike trojice govori tudi podatek, da so dobili kar 54 od zadnjih 63 turnirjev, od prvega Federerjevega naslova pa so osvojili 58 od 70 grand slamov.

Do izraza prišel tudi Medvedjev

Prvi niz se je začel in končal po Đokovićevih željah, vmes pa je Medvedjev pokazal, zakaj si je zaslužil nastop v finalu Melbourna. Vseeno je imel Srb vse odgovore na tekmečevo igro, kljub maloštevilnim padcem ravni igre. V drugem je takoj zaostal za “break”, nato pa dobil šest od naslednjih sedmih iger.

Tretji niz je kot v prvem znova začel s prednostjo 3:0, le da drugič Rusa ni spustil nazaj v dvoboj ter dobil še 82. od 90 obračunov v Melbourne Parku. Pokal Normana Brookesa je v zrak dvignil pred polovično napolnjenimi tribunami oziroma 7500 gledalci na areni Roda Laverja.

STA