V nedeljo, 23. julija 2023, se bo z večerno slovesnostjo na stadionu Ljudski vrt pričel največji večpanožni športni dogodek pri nas, Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), ki se ga bo udeležilo okoli 3.600 mladih športnikov s spremljevalci ter tekmovalno tehničnim osebjem iz 48 evropskih držav. Vstop na vseh 13 športnih prizorišč in večino spremljajočih dogodkov je brezplačen.

Organizatorji OFEM-a: Vse priprave potekajo po načrtih

Kot so za nas pojasnili organizatorji OFEM-a, potekajo še zadnje priprave na prizoriščih, so pa sedaj že vse oči vpete v pripravo odra na stadionu Ljudski vrt, kjer bo veličastna otvoritvena slovesnost.

Vse priprave potekajo v skladu z načrtom, pravijo organizatorji.

“V tem trenutku so v zaključni fazi priprav ter končnega postavljanja stvari,” so nam zatrdili. Dokončuje se šotor oz. jedilnica v Športni vasi, pa priprava športnih objektov in znamčenja na vseh glavnih prizoriščih. Trenutno so vsa področja organizacijske ekipe polno vpeta v zadnje podrobnosti pred začetkom največjega športnega dogodka za mlade.

Vojaki Slovenske vojske postavljajo ter prevažajo objekte in ograje

Pri organizacij športnega dogodka sodeluje tudi 200 vojakov, ki pomagajo pri postavitvi vseh objektov, tako premičnih kot logistiki in transportu stvari. “Ponudili so nam pomoč pri prevozu vseh večjih elementov za postavitev konstrukcije otvoritvene slovesnosti (kupola, oder) ter pomoč pri prevozu udeležencev (vožnja avtobusov, kar 35 vojakov pa bo zadolženih za prevoz evropske olimpijske družine (VIP gostje),” so nam pojasnili. Tu je na pomoč priskočil tudi partner Porsche Ptujska, ki je za čas Festivala, omogočil uporabo uradnih vozil, ki bodo služili kot taksi služba za prevoz VIP oseb kot vozila za logistiko na letališčih.

“Vojaki nam pomagajo pri prevozu in postavitvi ograj ter z možnostjo uporabo helikopterja v primeru nesreče kot prva pomoč. Prav tako nam bodo priskočili na pomoč pri pripravi hrane za prostovoljce v šotoru pri Ledni dvorani, kjer bodo pripravili do 1.500 obrokov na dan.”

Kaj pa atletska steza na Poljanah?

Organizatorji so nam zagotovili, da bo atletska steza na Poljanah pripravljena na prihod mladih atletov in atletinj, ki bodo tekmovali za najvišje stopničke v športu, ki velja za kraljico med športi. “Danes se še opravljajo zadnja dela, torej ogrevalna steza bo pripravljena za športnike, tribune pa za vse obiskovalce in navijače,” dodajajo.

“Vse poteka po načrtih, tudi vreme nam je dokaj naklonjeno in verjamemo, da ni potrebe po rezervnem načrtu. Lahko rečemo, da smo pripravljeni na prihod mladih športnih upov in se že veselimo začetka Festivala,” poudarjajo organizatorji.

“V zadnjih dveh, treh dneh se je na stadionu postavila tudi oprema, ki jo je dobavil eden izmed uradnih opremljevalcev Evropske atletske zveze,” je na tiskovni konferenci dejal koordinator za atletiko na OFEM-u Ladislav Mesarič. Poudaril je, da ima pridobljena oprema certifikat evropske atletike.

V sredo je tribuna ob atletski stezi dobila uporabno dovoljenje, a zgolj za en del. Zgornji del tribune ne bo uporaben in bo zaprt. Srednji del tribune, prostori kjer so garderobe in funkcionalni prostori ostajajo nedokončani, prav tako manjkajo skladišča, je še pojasnil. A vse tisto, kar je pomembno za izvedbo tekmovanja, je po besedah Mesariča pripravljeno.

Stadion je uporaben v notranjem delu, dvorana je končana. Na sami tribuni je nameščenih vseh 980 sedežev, pripravljeni so tudi klimatizirani prostori za novinarje in uradne napovedovalce. Šotori, ki bodo nadomestili nedokočan del, so že postavljeni za tribuno.

Prve reprezentance so že v Športni vasi

V preteklem tednu so tudi v Študentskih domovih Univerze v Mariboru pospešeno stekle še zadnje priprave pred začetkom OFEM Maribor 2023. V času dogodka bodo mladi športniki nastanjeni v študentskih domovih, so zapisani na Facebook profilu študentskih domov.

Tudi organizatorji športnega dogodka so nam zagotovili, da so nastanitve pripravljene, prve vodje reprezentanc pa so pričakali že včeraj. Kar 14 vodij reprezentanc se je že vselilo v Športno vas.

“Prve reprezentance so prihajale od 11 ure dalje pa vse do polnoči. V soboto bodo vsi člani reprezentanc oseminštiridesetih evropskih držav nastanjene,” so še dodali.

“Brez prostovoljcev festivala ne bi bilo”

Pri festivalu pomagajo tudi prostovoljci. Skupno se jih je pri organizatorjih oglasilo 800, od tega jih je 192 iz tujine. “Prostovoljce smo iskali na različnih kanalih in jim prostovoljstvo predstavljali tudi v živo. Na uradni spletni strani smo imeli odprto prijavnico, preko katere so se lahko registrirali, nakar smo jih povabili na razgovor in kasneje tudi na izobraževanje. V živo pa smo se predstavili na fakultetah in v mariborskih srednjih šolah in okolici,” so nam pojasnili.

V nadaljevanju so nam organizatorji še dejali, da so prostovoljci srce tega festivala, saj bodo pomagali na vseh področjih OFEM-a. “Vedno pravimo, da brez prostovoljcev festivala ne bi bilo. Razdelili smo jih na različna področja, torej potrebovali bomo pomoč pri akreditacijah, na področju logistike, pri namestitvah, na športnih prizoriščih, pomoč pri usmerjanju in obveščanju udeležencev ter obiskovalcev.” Prav tako bodo pomagali v Športni vasi, kjer pa se bodo v prostem času lahko udeležili različnih zabavnih in izobraževalnih aktivnosti, ki so pripravljene tudi za športnike in športnice.