Tomaž Barada je danes v Sodnem stolpu tudi uradno napovedal kandidaturo za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Čeprav so volitve šele decembra prihodnje leto, je v luči špelukacij zavoljo poročil, da davkariji dolguje pol milijona evrov, v ugledni družbi slovitega olimpijca Mira Cerarja, zlatega Benjamina Savška in mariborskega župana Saše Arsenoviča v dolgem in čustvenem nastopu pojasnil razloge za kandidaturo.

Šport kot del vzgoje

“Moja življenjska pot se je začela drugače kot pot marsikaterega drugega športnika,« je Barada v dolgem nagovoru pojasnil dolgo pot do kandidature. »Že zelo mlad sem izgubil starše, pri šestih mi je umrla mama, pri štirinajstih oče. Šport je bil tako ob moji sestri del moje vzgoje.” V nagovoru se je obrnil na sestro, ženo in svoje otroke. “Šport me je naredil za to, kar sem. Če samo omenim, da sem se naučil spoštljivosti, poštenosti, vztrajosti, obvladovanja samega sebe in duha nepopustljivosti, kar me je popeljalo naprej.”

V (svojem) športu je, kot je nanizal, osvojil vse, kar se je dalo. V tekvondoju šestkratni evropski, trikratni svetovni prvak in trikratni zmagovalec profesionalnega tekmovanja osmih najboljših. Podobno je bilo v kickboxu, šestkratni evropski, dvakratni svetovni prvak in petkratni lastnik nazivaprofesionalnega svetovnega prvaka. “Začutil sem, da je to vrhunec in kot da dlje ne gre. Ampak nato sem začutil, da moram narediti korak naprej, da grem v trenerske vode in peljem uspehe naprej.”

Zakaj bi bil dober predsednik?

Sam se je v nagovoru vprašal, zakaj bi bil dober kandidat za predsednika OKS. Prepričan je v korist izkustvenih ciklov, ki da so nujno potrebni. “Šport lahko vodi nekdo, ki pozna vse ne le starostne katerogije, temveč trenersko delo in delo na zvezi. Vse to sem dal skozi. S ponosom lahko rečem, da imam športni center, kjer imam 33 svetovnih in evropskih prvakov.”

Na tej točki se mu je skoraj zlomil glas, saj je posebej ponosen na uspehe svoje hčere, obenem pa se spomnil začetkov. “Ko sem vstopal v cono Tezno v bivšem Tam-u leta 2002, mi je sestra rekla, Tomažek zlati, ne kupuj tega, to ne bo uspelo. Ampak verjel sem in uspelo mi je. V športnem centru imamo 250 članov, vsaj 100-150 otrok, na kar sem zelo ponosen.”

Prišlo povabilo Gabrovca

Potem je postal tudi predsednik Taekwondo zveze Slovenije in tam očitno pustil pečat. “Prišlo je povabilo sedanjega predsednika OKS Bogdana Gabrovca, če bi bil del njegove ekipe. Bil sem zelo počaščen in čutil veliko odgovornost. Ne, da bi razočaral Bogdana, ampak celotno Slovenijo. Funkcijo sem sprejel in opravljal, kot sem želel. Ponosen sem, da me predsednik vidi v ekipi kot podpredsednika: v prvem mandatu za organizacijo in marketing, v drugem pa za vrhunski šport, kar je moje bolj domače področje.”

V tej funkciji je potem dobil grenak priokus, kot je povedal, zavoljo pisem, da stagnira mariborski šport. “Sem Mariborčan in mi je težko, da se stvari niso premikale. Kar je bil temeljni razlog, da sem naredil ‘korak nazaj’ in kandidiral za predsednika Športne zveze Maribor, za katero lahko trdim, da smo naredil veliko korakov naprej – sploh z novim mestnim vodstvom, gospodom Arsenovičem, in uspelo nam je pridobiti Olimpijski festival evropske mladine 2023.”

Bogdan Gabrovec

Premlad? Ne.

Ko je razmišljanje strnil, je rekel, da se je odločil tudi po vprašanjih športnikov, če bi kandidiral. “Najprej sem to jemal pri enem ušesu noter, pri drugem ven. Ko so me to spraševali predsedniki zvez, sem začel razmišljati, da bi bil pravi trenutek. Vprašanje je tudi, kdaj kandidirati. Morda bo kdo mislil, da je tudi preuranjeno postati predsednik. Star sem 47 let, ampak v življenju je treba začutiti, kdaj je trenutek. Ampak v pogovoru s prijateljem, da sem mlad, sem rekel, da bom prihodnje leto, ko bodo volitve, star 48 let. Pri teh letih je umrla moja mama. Če dodam štiri leta enega mandata, bom star 53 let, kolikor je bil star moj oče, ko je umrl. In to sem začutil.”

Poudaril je, da je prosil ožje sodelavce na olimpijskem komiteju za pošteno mnenje. Ali vidijo osebo, ki bi bila sposobna voditi OKS?Vsi so mi dali pozitivno mnenje,” je nanizal in povedal, da je bil naslednja ovira Miro Cerar, sloviti olimpijec in soustanovitelj komiteja. “Ko sem dobil zeleno luč od njega, sem odkljukal drugo točko. Sledila je še tretja, moja družina.”

In kakšen bo njegov program? Odgovor je bil daljše narave. “Ne želim vsak dan odgovarjati na stvari, ki se ne tičejo športa. Danes dajem vsem izjavo, da Tomaž Barada ni dolžen ničesar. Moje prepričanje je, da oseba, ki ni vzor športnikom, ne more biti predsednik OKS. Nobenemu ni Tomaž Barada dolžen ničesar. In nespoštljivo bi bilo do sedanjega predsednika in njegovega programa, če bi govorili o programu sedaj. O programu bomo govorili, ko bodo ta tekmovanja minila. Moj program bo pa vsekakor bolj prijazen športnikom, zanje se bom boril.”

Cerar: država dolguje njemu

Miro Cerar, dobitnik dveh zlatih olimpijskih medalj, je povedal, da naj se ni misli, kako da ga je kdo v karkoli nagovoril. “Tukaj sem brez kakršnega koli sramu, glede na informacijo, ki se pojavila v medijih. Tomaž me je vprašal, ali bi ga podprl, če kandidira. Rekel sem mu, da nimam nič proti, za drugega kandidata nisem vedel in pri svoji podpori vztrajam Nisem človek, ki bi požrl besedo. Vedel sem za Tomaževo težko mladost, cenim njegovo rast, ker je moral vložiti ogromno truda, volje, samodiscipline. Njegovi športni uspehi so izredno prevladujoči, se mi pa zdi, da je potrebno imeti človeka zrelnoste osebnosti, ki vrednoti ne le športnika po rezultatih, ampak po celovitosti.”

Miro Cerar

Cerar je izpostavil, da mu marsikateri športnik, ki ga slavimo, ni tako pri srcu glede nato, da mu človeške vrednote manjkajo. “Ne podcenujem ugleda in uspeha, ampak mislim, da če manjka človeška plat, manjka tudi še kaj. Vem za Tomaževo dvomandatno obdobje, ko sem ga spoznal kot delovnega in discipliniranega ter nesamovščečnega in vsakemu dostopnega. Z veliko, neznansko mero skrbi za športnika. Ostal je zvest načinu športne poti. Razumem, da je nekaterim nekdo bolj, drugim manj pri srcu. Ampak na njegovi strani vidim njegove vrednote: mnogim je pomagal tudi brez plačila.”

Posebej pa se je Cerar dotaknil tudi poročanj o dolgovih Barade. “To, da je prišel v medije z velikim dolgom, bom rekel kot nekdanji odvetnik: imel sem veliko prakse, kako so se naše službe velikokrat zmotile in se je izkazalo, da je rezultat povsem drugačen. Danes lahko z gotovostjo trdim, čeprav prej temu nisem sledil, celo država v tem trenutku dolguje njemu, ne on njej. Ta stvar je čista. Kot je rekel sam, zaveda se, da mora biti človek vzor po vseh plateh in jaz ga kot takega vidim. Ko sem mu rekel, ja, podpiram te, je bila to pravilna odločitev. Pojavili se bodo drugi, volitve bodo demokratične, v tem trenutku pa ostajam pri svojem stališču.”

Arsenovič in Savšek tudi verjameta vanj

Izbrane besede je imel tudi zlati kanuist Benjamin Savšek, ki pozna Barado ne le kot vodjo odprave v Tokiu, temveč tudi bolj osebno. “Od prvega treninga, ko sem prišel v Športni center Barada na kondicijske treninge, sem vedel, da je pravi človek, ki me je motiviral in dobro pripravil. Na letošnjih olimpijskih igrah sem mu, četudi je bil tam kot funkcionirar, zelo hvaležen, da je bil navzoč na tekmah in tudi ob moji zmagi. Dihal je z nami športniki. S srcem je v športu. V novi funkciji bi lahko športu prinesel še veliko več.”

Benjamin Savšek

Mariborski župan Saša Arsenovič pa je povedal, da se je sam ponudil, če bi lahko pripomogel pri kandidaturi. “Ne samo zato, ker sem župan mesta in navijam za mesto in regijo, temveč ker skušam staviti na prave ljudi z znanjem, kompetenco in energijo. Druži naju, da želiva priti vedno do konca. Ni nujno, da mora biti uspešen športni funkcioniar tudi uspešen športnik. Mislim pa, da ima Tomaž ravno to širino in lahko podpira oba pola. Zakaj to govorim? Vem, kako deluje njegov klub, saj sem bil sam deležen dobrega treninga in je popravil mojo hrbtenico, tako da ima tudi medicinske učinke. Vem, da mu je mar za Maribor, kako organizira dogodke. Vem, da je pomagal s svojo avtoriteto, znanjem in idejo pri marsičem, ne le zdaj pri OFEM-u. Ima izredno močne organizacijske sposobnosti. Ima zelo izrazito izraženo empatijo: iz vsakega zna izvleči maksimum. Verjamem, da bo znal enako narediti kot predsednik.”

Saša Arsenovič