Šport

Camoranesi nazaj, da bi Maribor šel naprej

Jaša Lorenčič, 25.09.20 ob 05:30

Če Maribor res želi ne le pokazati, ampak potrditi, da je napredoval od lanske sezone, lahko jutri ob 15.30 pokaže v Sežani. Tabor je lani na Krasu dobil obe tekmi. Obe s 4:1. Mauro Camoranesi vesel vrnitve, ampak gre po tri točke.

Glavna zgodba pred gostovanjem Maribora v Sežani (sobota, 15:30) je seveda Mauro Camoranesi. Na klop je prišel prav iz Tabora, kjer so vijoličasti zlasti spomladi v bizarnem porazu najbrž dokončno zapravili naslov. »To so tekme, kjer lahko ob izgubi točk izgubiš tudi prvenstvo,« se prav Camoranesi dobro zaveda, kaj pomeni tokratna tekma, pa četudi bo šele v petem krogu sezone.

»Tekma bo posebna, ampak predvsem in zgolj v napovedniku. Veseli me vrnitev v Sežano, ampak želim si predvsem dobro tekmo in zmago,« je Camoranesi na medijskem terminu raje pozornost obrnil k prihodnosti. Kljub temu pa lahko (naj)bolje oceni, da se pri Taboru ni veliko spremenilo.

Sicer imajo novega trenerja Gorana Stankovića in nekaj sprememb, toda še vedno so izrazito domač(ijsk)a ekipa, ki igra zelo podobno, nevarno in doma uspešno. Držijo se sredine lestvice, česar ne osvojijo v gosteh, nadoknadijo doma. »Ekipo še vedno poznam zelo dobro, vsakega posameznika in vem, kako igrajo. Prav zato se zavedam zahtevnosti tekme.«

Večja skrb dež kot (pre)majhno igrišče

Nič pa ne more biti za Maribor boljše opozorilo kot prav lanska visoka poraza s 4:1.  Sodeč po povedanem bo Camoranesi skrbno pripravil taktiko. Da ne bi ponovil napak Darka Milaniča in Sergeja Jakirovića, ki sta sicer vzela resno logistiko tekme, na katero se gre dan prej, ne pa tudi taktike. Kar je bilo več kot dovolj drugje, je bilo v Sežani kontraproduktivno in boleče neuspešno. »Moramo igrati na drugačen način. Prve tekme s 4:1 nisem vodil jaz, drugo sem. Moje mnenje je, da lahko na teh tekmah ob izgubi točk izgubiš tudi prvenstvo. To se nam nikakor ne sme zgoditi.«

»Bolj me skrbi, da je napovedana slaba vremenska napoved. Ampak saj se ne ubadamo z dvoranskim športom,« je povedal Camoranesi.

V Sežani je ob zagretem občinstvu, ki marljivo navija tudi v času koronakrize, specifično že samo igrišče. Krajše in ožje kakor večina igrišč. »Bolj me skrbi, da je napovedana slaba vremenska napoved. Ampak saj se ne ubadamo z dvoranskim športom,« je povedal Camoranesi. Ni mu ušlo, da je bil Tabor lani tretji najboljši domači, kar to potrjujejo tudi letos, kjer je Camoranesi še na klopi »češnjic« premagal Koper (1:0), na stadionu Rajka Štolfe pa je pod vodstvom Stankovića nato padel še Aluminij (3:1).

Milec še na terapijah, Repas trenira, a še ne bo igal

Spisek igralcev, na katere Camoranesi ne more računati, ni tako kratek. Martin Milec je še vedno na terapijah zaradi poškodbe mišice in ne bo na voljo, enako tudi Luka Zahović, Luka Uskoković in Gregor Bajde.

»Ampak najprej mora skozi individualne priprave priti do nivoja, ko bo lahko nadaljeval s preostalo ekipo. Trenutno še ni nared za nastop,« je povedal o Repasu, ki je doslej zbral vsega 75 minut, ko je začel in tudi zabil proti Domžalam.

Če našteti še ne trenirajo z ekipo, je ta teden začel z njo trenirati Jan Repas. »Ampak najprej mora skozi individualne priprave priti do nivoja, ko bo lahko nadaljeval s preostalo ekipo. Trenutno še ni nared za nastop,« je povedal o Repasu, ki je doslej zbral vsega 75 minut, ko je začel in tudi zabil proti Domžalam.

Zadovoljen z Mešanovićem in Koblarjem

Na drugi strani so igralci, ki dobivajo pod novim trenerjem še več priložnosti in zlasti zaupanja. Vsekakor več, kakor prej. Prvi je Jasmin Mešanović. Zabil je tako Bravu kot Celju in tudi sam pravi, da se pozna, ker mu trener več zaupa in nameni več minut. »Zadovoljen sem z njim, ker ima značilnosti, ki jih potrebujemo. Lahko igra na različnih položajih, dober je z žogo, agresiven, napada v globino.« Pa ga bolj vidi v napadu, kjer Mešanović igra bolj redko, ali bolj na krilu? »Uporaben je tako na krilih kot v napadu, ampak v napadu je bolje uporaben, še zlasti v paru z Marcosom Tavaresom in Rokom Kronavetrom ter Janom Mlakarjem

Drugi je branilec Luka Koblar, za katerega Camoranesi najde izbrane besede kljub nekaterim vidnim napakam, kot sta bila gola Celja. »Zadovoljen sem, kako je igral na prejšnjih dveh tekmah. Všeč mi je po načinu igre, gre pa za zelo mladega igralca. Ne smemo pozabiti, da ima odlično, obetavno prihodnost. Trenutno je s tem, ko igra, pridobil na samozavesti.« Koblar torej ni neposredno v prednosti pred konkurenco v obrambi, kjer na prve minute še vedno čaka Ilija Martinović.

 

Kaj je dobro vedeti pred tekmo Tabora in Maribora

  • Maribor je lani obe tekmi v Sežani znamenito izgubil s 4:1.
  • V Ljudskem vrtu so lani vijoličasti slavili avgusta s 4:2, ko je Darko Milanič ponudil odstop, medtem ko je Mauro Camoranesi februarja odnesel remi 0:0.
  • Trener Tabor Sežane je Goran Stanković, ki je predtem treniral mladinsko ekipo Olimpije, vodil pa je člane Brava, Šenčurja in Brinja. Tabor je njegova prva ekipa v prvi ligi.
  • Pri Taboru med drugim ni več Rodrigueja Bongonguija, Stefana Stevanovića in Antonia Azinovića. V vratih ima Jan Koprivec prednost pred Arianom Renerjem, s klopi vstopa tudi lani prepoznavni Leon Sever.
  • Sodil bo Asmir Sagrković (Vrhnika).
  • Tekma se prične jutri ob 15.30. Prenos bo na Planet 2.