Italijan Jannik Sinner je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V finalu je po preobratu s 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 po treh urah in 46 minutah premagal Rusa Danila Medvedjeva in postal tretji Italijan z naslovom na turnirjih za grand slam.

Dvaindvajsetletni Južni Tirolec je pred letošnjim OP Avstralije le enkrat igral v polfinalu ter še štirikrat v četrtfinalu. Ob koncu lanske sezone je z odličnimi rezultati nakazal preboj proti vrhu teniške piramide s turnirskima zmagama v Pekingu in na Dunaju, finalu zaključnega turnirja v Torinu ter naslovu z rojaki v Davisovem pokalu. V Melbournu je za začetek sezone 2024 postavil še piko na i.

Sinner v medsebojnih tekmah zmagal že četrtič

Proti Medvedjevu je slavil še četrtič zapovrstjo, Rus pa je pred tem dobil prvih šest dvobojev. Rus je postal prvi teniški igralec v zgodovini, ki je dvakrat izgubil finale po vodstvu z 2:0 v nizih. To se mu je pripetilo še pred dvema letoma prav tako v Melbournu, ko ga je premagal Španec Rafael Nadal.

Medvedjev je zadnji obračun OP Avstralije začel zelo napadalno za razliko od polfinalnega obračuna proti Nemcu Alexandru Zverevu. V petek je namreč izgubil prva niza, stal predaleč od osnovne črte, nato pa po petih nizih le izvlekel zmago.

Čeprav je na igrišču do finala prebil šest ur več od Sinnerja, mlademu Italijanu ni pustil dihati v prvih dveh nizih. Sinner ni našel prave igre, v tretjem nizu pa je v pravem trenutku zaigral bolje in v deseti igri le ogrozil Rusa in izkoristil edino priložnost za odvzem servisa.

Rusu zmanjkovalo moči

Tudi v četrtem nizu je pretil na servis Medvedjeva in znova kot kopija do odvzema servisa prišel v deseti igri, ko je za obstanek v nizu serviral 27-letni Moskovčan. Italijan je izsilil peti niz, igral vse bolje, medtem ko se je Medvedjevu poznala utrujenost.

Rus je namreč postavil rekord po odigranih nizih v odprti eri tenisa (1968) s 33, na koncu pa mu je zmanjkalo moči. Sinner je do "brejka" prišel v šesti igri in nato zanesljivo zadržal prednost ter prvič v karieri postal zmagovalec turnirja za grand slam.

Sinner je za zmago prejel 1,91 milijona evrov, Medvedjevu pa bo v uteho ostalo 1,05 milijona. Italijan se bo na lestvici na četrtem mestu v ponedeljek vodilnemu Srbu Novaku Đokoviću, ki ga je premagal v polfinalu, približal na vsega 1545 točk. Medvedjev bo ostal tretji, pred današnjim tekmecem bo imel 455 točk naskoka.