Društvo za dobrobit živali Anima je danes okoljskemu ministru Simonu Zajcu predalo okoli 13.500 podpisov ljudi, ki so proti odstrelu medvedov in volkov.

Društvo za dobrobit živali Anima je danes okoljskemu ministru Simonu Zajcu predalo okoli 13.500 podpisov ljudi, ki so proti odstrelu medvedov in volkov. Vladi predlagajo moratorij na interventni zakon in pozivajo k dialogu za iskanje dolgoročne nenasilne rešitve.

“Odstrela nismo preprečili,” je bila po sestanku v Ljubljani razočarana Andreja Galinec z Raven na Koroškem, pobudnica peticije. “Dobili smo odgovor, da se zakona ne bo ustavilo,” je dodala Nevenka Lukić Rojšek iz društva Anima, ki je Galinčevi pomagalo zbirati podpise.

Predlagali takojšen moratorij na interventni zakon

V izjavi, ki so jo predali ministru, so vladi predlagali, da takoj razglasi moratorij na interventni zakon, ministrstvo pa pozvali, naj oblikuje delovno skupino, ki bo analizirala stanje in brez političnih pritiskov poiskala naravi prijazne rešitve.

“Zavzemamo se za konstruktiven dialog vseh prizadetih in dolgoročne nenasilne ukrepe za sobivanje človeka z medvedom in volkom,” je dejala Lukić Rojškova.

Minister je na sestanku poudaril, da interventni zakon “rešuje perečo problematiko prenamnožitve medveda in volka in je v tem trenutku potreben, da se populacijo spravi nazaj na raven ugodnega stanja, ki je ugodno tudi za življenje lokalnega prebivalstva”, so sporočili z ministrstva.

Odstrel ni rešitev, ampak problem po sebi

Zajc je tudi napovedal, da se bo pri okoljskih ministrih EU pozanimal, ali obstaja možnost, da bi katera izmed evropskih držav sprejela slovenske medvede in volkove. Ob tem je poudaril, da se mora vprašanje prenamnožitve in uravnavanja populacije medveda in volka čim prej umakniti iz politike in se vrniti k stroki.

Odstrel ni rešitev, poudarjajo podpisniki peticije, ampak je “problem sam po sebi in utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja svoj dominantni položaj izkoriščevalca narave”.

Ugotavljajo, da Slovenija tudi na področju sobivanja človeka z medvedom in volkom brezbrižno čaka na intervencijo in morda kazen Evropske komisije zaradi kršenja evropske direktive o habitatih, “namesto da bi ob svoji izjemni biotski raznovrstnosti prevzela vodilno vlogo v Evropi pri iskanju pravih rešitev za ohranitev narave, od katere je odvisna tudi ohranitev človeške vrste”.

Če bi rejci poskrbeli za zaščito živali, pokolov ne bi bilo

“Razumemo, da so rejci v težavnem položaju, hudo nam je za njihove živali, a obenem verjamemo, da dokler rejci zavračajo zaščitne ukrepe, ki jih omogoča država, njihovo pozivanje k pokolu medvedov in volkov samo zato, ker je to najlažje, nikakor ni upravičeno,” so navedli v izjavi.

Številni iz lova delajo dober posel?

Dodali so, da je v Sloveniji “22.000 oboroženih ljudi, ki štejejo za lovce”, med katerimi so nedvomno takšni, ki svojo nalogo varuhov gozdov jemljejo resno, so pa tudi številni, ki iz lova delajo “dober posel in kruto zabavo na škodo divjadi”.

“Gozd s svojimi prebivalci ni izključno domena lovcev. Gozd je naše izjemno, zdravilno skupno dobro, za katero si vsi državljani delimo skrb in odgovornost,” so poudarili.

STA