Začela se je vseslovenska akcija Mesec zdravih dlesni. Strokovnjaki opozarjajo, da za popolnoma čiste zobe uporaba navadne zobne ščetke ne zadošča.

Med 15. oktobrom in 15. novembrom letos že 18. leto zapored poteka vseslovenska akcija Mesec zdravih dlesni. Letos bo sodelovalo več kot 1.100 strokovnjakov, v času trajanja akcije si bodo prizadevali svoje paciente poučiti o pomenu zdravih dlesni. Informacije o popolni ustni higieni bo letos tako pridobilo okoli 55.000 ljudi.

Akcija Zdrave dlesni se je začela leta 2004 kot enotedenska aktivnost v zobnih ordinacijah. Od leta 2017 akcija traja ves mesec in se imenuje Mesec zdravih dlesni.

Vodja projekta Mesec zdravih dlesni Katarina Petrović je povedala: “Cilj akcije je v sodelovanju s strokovnjaki informacijo o pomenu zdravih dlesni predati čim večposameznikom. Ugotavljamo namreč, da veliko ljudi še zmeraj nima ustreznega znanja in veščin, kako izbrati ustrezne pripomočke za vzdrževanje ustnega zdravja in kako jih pravilno uporabljati. Zato tudi ne preseneča podatek, da se več kot 90 odstotkov Slovencev sooča s krvavenjem dlesni,ki je posledica slabe ustne higiene.Če posameznik krvavenju dlesni ne posveča pozornosti, težava napreduje v parodontalno bolezen.”

Zobozdravnica, specialistka parodontologije Romana Mance Kristan je dejala: “Raziskave v zadnjih desetletjih kažejo vse večjo povezavo med stanjem v ustni votlini in sistemskimi obolenji. Ugotovljena je predvsem povezava s sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi obolenji. Nekatere raziskave kažejo, da napredovala parodontalna bolezen nosečnice lahko vpliva na prezgodnji porod otroka in na nižjo porodno težo. Dokazana je tudi povezava z osteoporozo.”

Romana Mance Kristan

Ob navadni ščetki je nujno treba uporabljati še medzobno

Za vsakodnevno ustno higieno je ob majhni, mehki in gosti zobni ščetki nujna uporaba ustrezno izbranih medzobnih ščetk. Romana Mance Kristan je poudarila: “Primerjava odstranjevanja zobnih oblog samo s ščetkanjem ali z dodatno uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke kaže, da zobna nitka in medzobna ščetka medzobni prostor očistita bolje kot sama ščetka. Če pa primerjamo zobno nitko in medzobno ščetko, ugotovimo, da je po uporabi medzobnih ščetk v medzobnih prostorih manj zobnih oblog, manj je krvavitev ob sondiranju, dolgoročno se bolj zmanjšajo globine sondiranja in posledično je manj vnetja.”

Posledice neočiščenih zobnih oblog, predvsem v medzobnem prostoru, se kažejo na različne načine. Zobni kamen je v celoti posledica nenatančnega ščetkanja, zadah je v 90 odstotkih posledica slabe ustne higiene, enako je s kariesom, ki pri odraslih pogosto nastane v medzobnem prostoru. Neočiščenimedzobni prostori povzročijo tudi vnetje dlesni.