Slovenija

Vrečko: Trdno stojim za poslanci Levice, obtožbe zoper Kordiša resne

Uredništvo , 07.02.24 ob 16:02

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je danes obtožbe zoper poslanca Miho Kordiša ocenila kot resne, ravnanja, kot so nespoštljiv dialog, grožnje in neprimerno obnašanje, pa kot nedopustne.

Vrečko: Trdno stojim za poslanci Levice, obtožbe zoper Kordiša resne

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je danes obtožbe zoper poslanca Miho Kordiša ocenila kot resne, ravnanja, kot so nespoštljiv dialog, grožnje in neprimerno obnašanje, pa kot nedopustne. Preostalim poslancem pa je izrekla podporo. V stranki se bodo sicer o vsem skupaj še pogovorili.

Razrešitev podpirajo štirje poslanci

"Obtožbe so resne in so nedopustne, tudi sama trdno stojim za vsemi našimi poslanci Levice, kajti Levica se tako v javnosti kot preko svojih vrednot, ki jih zastopamo, zavzema za spoštljiv dialog, za vrednote solidarnosti in tovariškosti, te so bile očitno kršene." Tako je Vrečko danes pospremila predlog poslanske skupine Levice mandatno-volilni komisiji DZ, naj Miho Kordiša zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini" razreši z vseh mest v delovnih telesih DZ. Njegovo razrešitev soglasno podpirajo poslanci Tatjana Greif, Nataša Sukič, Milan Jakopovič in Matej T. Vatovec.

Kordišu očitajo, da je pritiskal na poslance in organe stranke, da bi izsilil zaposlitev določene kandidatke v poslanski skupini. "Takšna razdiralna dejanja, postavljanje posameznika pred kolektiv, niso dopustna. Nespoštljiv dialog, grožnje in neprimerno obnašanje do vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca, do koordinatorice sveta stranke in poslanke Nataše Sukič, niso sprejemljivi in ne smejo imeti mesta v našem kolektivu," je dejala Vrečko.

Tudi Sukičeva je danes potrdila, da stojijo za vodjo poslanske skupine Matejem T. Vatovcem, tudi za njegovim pričakovanjem, da Kordiš zapusti poslansko skupino. "Situacija je težka, mislim pa, da je čas, da se jo razreši, kajti takšno stanje ne more trajati v nedogled," je dejala.

Tudi Vrečko je potrdila, da se bodo v stranki o dogajanju pogovorili, "kajti ne moremo pustiti takšnih stvari nedorečenih", so pa organi stranke tisti, ki o tem odločajo. "Za razliko od Mihe Kordiša mi sledimo našim postopkom," je dejala Vrečko. Je pa priznala, da je v stranki odločitev poslanske skupine naletela na različne odzive. "Ampak veliko njih seveda to podpira, kajti vsi so bili priča tudi razdiralnemu delovanju Mihe Kordiša znotraj stranke" je dejala. Za zdaj sicer še ni zaznala nobenega izstopa iz stranke.

Izpostavili pomen kolektiva

Glede besed Kordiša, ki je v odzivu na dogajanje izpostavil nekatere dosežke stranke kot plod svojega dela, pa sta tako Vrečko kot Vatovec danes izpostavila pomen kolektiva. "Vse stvari, ki jih je ta stranka uspela v preteklih letih doseči, stvari, ki jih dosegamo danes tudi v vladi, so plod skupnega dela, skupnih naporov in predvsem tovarištva," je dejal Vatovec.

Kot ustanovna članica stranke mu je pritrdila Vrečko in dodala, da "biti v koaliciji za stranko pomeni tudi odgovornost in hkrati tudi za vse njene funkcionarje in člane", saj so v koalicijo odšli enotno.

Vatovec je danes dejal, da poskušajo čim bolj normalizirati delo poslanske skupine, da pa si ta trenutek ne zna predstavljati, kako bi ali pa bo lahko delo potekalo, ko se bo Kordiš vrnil iz bolniške odsotnosti. A da še vedno verjame, da so "vsi odrasli ljudje in da se znamo pogovarjati". Tisto kar je nekako tudi moje pričakovanje je, da tega vnašanja takšnega razdora ne bo več, o tem, kako to doseči, pa bodo morali še razmisliti.

STA