Predstavniki civilne iniciative Vode ne damo, pobudniki referenduma o zakonu o vodah, so v državni zbor danes oddali več kot 9000 podpisov podpore referendumu, med tem, ko je iniciativa Zdrava družba v isto ustanovo predala kar 33.670 podpisov. O predlogu za odložilni veto bodo državni svetniki odločali že ob enajsti uri.

V le nekaj dneh je civilna iniciativa Vode ne damo, ki se zavzema za referendum o zakonu o vodah, zbrala 9254 podpisov podpore. V državni zbor so jih oddali že danes.

Odličen odziv

V le nekaj dneh so nevladne organizacije zbrale 9254 podpisov za referendum o zakonu o vodah, je povedala Alenka Kreč Bricelj iz organizacije Smetumet.

Nevladne organizacije so v zadnjih dneh, v okoliščinah obsežnega zaprtja države zaradi zajezitve epidemije covida-19 in velikonočnih praznikov, zbirale podpise za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma z referendumskim vprašanjem, ali naj se uveljavi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah, ki ga je sprejel državni zbor na seji 30. marca.

Nevladniki so sicer že nekaj zbirali tudi elektronske podpise pod peticijo Za pitno vodo, ki poziva k zavrnitvi dveh spornih členov novele; enega je koalicija v postopku sprejemanja novele sicer umaknila, drugega pa ne. Pod to peticijo so zbrali skoraj 54.000 podpisov.

Zdravje naj ostane na prvem mestu

Predstavniki več nevladnih organizacij so danes ponovno opozorili, da gospodarski interesi ne bi smeli prevladati nad skrbjo za zdravje. Znova so izpostavili prepričanje, da glede predloga novele ni bila opravljena ustrezna javna razprava, njegova določila pa so škodljiva za okolje in zdravje.

Zakon je bil brez najhujših členov, ki jim nasprotujemo, v javno razpravo podan zgolj za dva tedna, nato pa so se bistvene spremembe, ki imajo kritičen vpliv na našo vodo, vnesle na predlog ministrstva za gospodarstvo in s strinjanjem ministrstva za okolje in prostor šele po opravljeni razpravi.

Nevladniki so bili znova kritični tudi do postopka sprejemanja novele, saj po njihovem prepričanju ni bila opravljena ustrezna javna razprava. “Zakon je bil brez najhujših členov, ki jim nasprotujemo, v javno razpravo podan zgolj za dva tedna, nato pa so se bistvene spremembe, ki imajo kritičen vpliv na našo vodo, vnesle na predlog ministrstva za gospodarstvo in s strinjanjem ministrstva za okolje in prostor šele po opravljeni razpravi,” je spomnil Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.

 

K podpisom so Smetumet pozivali tudi preko twitterja. Nad odzivom zainteresirane javnosti so navdušeni.

“Spremembe, ki so bile vložene zadnji trenutek, močno nakazujejo, da še vedno prevladujejo gospodarski interesi. Ti so vnesli sporne spremembe v zakonodajo,” je očital Miha Stegel iz civilne iniciative Danes.

“Menimo, da zakon, ki nima podpore strokovne javnosti in ki lahko ima trajne posledice na našo pitno vodo, ni v interesu državljanov Slovenije,” je poudaril Stegel.

Gibanje Zdrava družba zbralo kar 33.670 glasov

Gibanje Zdrava družba je že v dveh dneh prejelo zadostno število zakonsko zahtevanih 2.500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma. Ne glede na to pa so se podpisi po vsej državi še naprej množili z naravnost neverjetno naglico in 5.4.2021 je gibanje zbralo kar 33.670 podpisov pobude za začetek referenduma. Glas ljudstva je tokrat jasen: »Vode ne damo«.

“Tak množičen odziv državljank in državljanov je jasno sporočilo ljudske iniciative oblastem, ki je ignorirala naša upravičena pričakovanja, da se zaprtja države ne bo zlorabljalo za izvajanje zakonodajne dejavnosti oz. sprejemanja spornih zakonov. Kot volivke in volivci več kot očitno ne pristajamo več na režimsko ignoriranje volje ljudstva in temeljnih vrednot človečnosti s strani levega in desnega političnega pola, ki postajata le še dve plati istega kovanca,” je komentiral mag. Gregor Kos, vodja iniciative.

Gibanje Zdrava družba je Državnemu zboru predala kar 33.670 podpisov.

Odločanje o vetu že danes

Državni svetniki bodo sicer že danes odločali o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o vodah. Izredna seja je na sporedu že ob 11. uri.

Državni svetniki bodo sicer že danes odločali o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o vodah.

Predlaga ga interesna skupina negospodarskih dejavnosti, ki se pridružuje oceni strokovnih združenj in civilne družbe, da novela strokovno ni primerno utemeljena in ne dosega skupnih ciljev celostnega upravljanja voda.

STA