Pozor, ta konec tedna bo v nekaterih delih Slovenije zrak precej onesnažen z delci PM10.

Fotografija je simbolična.

Po napovedih Agencije Republike Slovenije za okolje bo danes, 15. januarja 2022, visoka onesnaženost zraka z delci PM10 v Ljubljani. Zmerna onesnaženost bo v Murski Soboti, Celju, Zasavju, Novem mestu in Kranju. V Mariboru in na Primorskem bo onesnaženost zraka nizka. Jutri pričakujejo zmerno onesnaženost zraka z delci PM10 v celinski Sloveniji, na Primorskem bo onesnaženost nizka.

Onesnaženost zraka se preko dneva spreminja, zato se lahko urne ravni delcev PM10 pomembno razlikujejo od napovedanega dnevnega povprečja. Napoved velja za lokacije, ki niso pod neposrednim vplivom lokalnih izpustov, kot so prometne ceste, kurišče, industrija in podobno.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les.

Tako lahko k čistejšemu zraku prispevamo tudi sami

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) v primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 občanom priporočajo, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanje. Zmanjšajo naj ogrevanje prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Namesto osebnih vozil naj uporabljajo javni prevoz, na prostem naj ne kurijo.

“Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka,” so opozorili na URSZR.