Ptičja gripa se je po primerih bolezni na Ptujskem jezeru pojavila na novi lokaciji. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je namreč visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1 potrdila pri poginuli navadni čigri v Medvodah, so sporočili iz kmetijskega ministrstva

Tem priporočilom je potrebno slediti

Ker se lahko bolezen prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, sprehajalce prosijo, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo državno središče za nadzor bolezni. Dostopna so na posebni spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za aviarno influenco.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, naj v primeru, da opazijo katerega od znakov bolezni, takoj obvestijo svojega veterinarja.

Znaki bolezni so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov – ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oz. neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki, živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) – ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.