V ponedeljek, 20. novembra, naj bi v veljavo stopil nov zakon o evidentiranju delovnega časa. Vendar naj bi vlada zaradi pregorevanja telefonov o zakonu, sedaj zakon popravila. Kako in kaj to pomeni za ponedeljek, še ni jasno. Minister za gospodarstvo Matjaž Han je sicer za N1 povedal, da zakon ni izvedljiv in da najbrž obstaja možnost nekega gentlemenskega dogovora.

Gospodarski minister pripravljen priznati, da so naredili napako

Zakon o evidentiranju delovnega časa je povzročil precej razburjenja v javnosti.  Ker “pregorevajo telefoni” so se po informacijah N1 v torek sestali predstavniki koalicijskih strank, na tem sestanku pa je bil tudi nosilec tega zakona, minister za delo Luka Mesec. Tik pred zdajci ugotavljajo, da je zakon za mnoge poklice in podjetja neživljenjski in v praksi neizvedljiv, zato so se dogovorili, da ga bodo popravili.

A kaj to pomeni za podjetja pred ponedeljkom? Zakon je namreč sprejet in s ponedeljkom je po črki zakona treba začeti s podrobnim evidentiranjem delovnega časa, ob neupoštevanju pa grozijo kazni. Ena od možnosti je, da inšpekcija ne bo začela napovedanega strožjega nadzora, dokler zakon ni popravljen.

Han je še za N1 dejal, da je treba zakon popraviti in ga narediti bolj življenjskega: “Ob tem pa tudi priznati, da smo mogoče tukaj naredili napako, in popraviti to, kar smo evidentno naredili narobe.”