Francoski avtomobilski proizvajalec Renault bo v tem tednu predstavil nov mestni električni avtomobil Ampere, ki ga bodo po pričakovanjih izdelovali v tovarni v Novem mestu v Sloveniji, so neimenovani viri povedali tiskovni agenciji Reuters.

Novo vozilo znamke Renault, ki naj bi na trg prišlo leta 2026, naj bi bilo še manjše od prenovljenega kultnega modela R5. Renault “cenovno dostopno” vozilo predstavlja pred začetkom borzne kotacije nove družbe Ampere, na katero je izločil proizvodnjo električnih vozil.

Milijon vozil na leto

Ampere je napovedal, da bo do leta 2030 na trg dal šest električnih modelov. Do leta 2026 načrtuje proizvodnjo 600.000, do leta 2031 pa milijon električnih vozil letno. Lani so prodali nekaj manj kot 50.000 električnih meganov in kangoojev. Za leto 2024 so napovedali začetek prodaje elektrificiranih modelov scenic in R5, za leto 2025 pa prihod prenovljene, električne “katrce”, modela R4, navaja Reuters.

V Renaultovi tovarni Revoz v Novem mestu trenutno izdelujejo modela clio in twingo, slednjega tudi v električni različici. Do konca leto naj bi Revoz po načrtih izdelal 62.000 avtomobilov, in sicer približno 31.000 cliov in približno toliko twingov, od tega 17.000 električnih twingov.

Časnik Finance je oktobra poročal, da bi lahko v lastništvo Revoza, ki je trenutno v celoti v Renaultovi lasti, vstopil kitajski Geely. Ta je Renaultov partner na Kitajskem, med drugim je lastnik Volva in delni lastnik Mercedes-Benza, v Evropi je navzoč z znamkama Polestar in Zeekr.

STA