Najvišji letni dodatek bodo prejeli tisti s pokojnino do 470 evrov, najnižjega pa tisti s pokojnino nad 810 evrov.

Upokojenci bodo danes na svoje račune poleg julijskih pokojnin prejeli tudi letni dodatek. Izplačan bo v petih različnih višinah. Prejemniki najnižjih pokojnin bodo dobili 437 evrov, prejemniki najvišjih pa 127. Letni dodatek za prejemnike invalidskih nadomestil bo izplačan v treh različnih višinah v razponu od 127 do 237 evrov.

Najvišji letni dodatek bodo prejeli tisti s pokojnino do 470 evrov, najnižjega pa tisti s pokojnino nad 810 evrov. Prejemniki invalidskega nadomestila v višini do 670 evrov bodo prejeli 237 evrov dodatka, tistim z nadomestilom v višini nad 670 evrov do 810 evrov bo nakazanih 187 evrov dodatka, tistim z nadomestilom nad 810 evrov pa 127 evrov, je za STA povedala direktorica sektorja za nakazovanje pokojnin na pokojninskem zavodu Marjetka Medved Mrvar.

Po njenih besedah bo letni dodatek danes prejelo 609.468 ljudi, od tega več kot 594.000 upokojencev in skoraj 15.400 prejemnikov invalidskih nadomestil. Pokojninski zavod bo v ta namen izplačal več kot 136 milijonov evrov.

V znesek pokojnine oz. nadomestila za obračun letnega dodatka upoštevajo tudi del vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, razlike pokojnin in dodatke k pokojnini po drugih predpisih ter pokojnino iz tujine. Višino letnega dodatka za prejemnike tuje pokojnine bodo določili glede na skupen znesek slovenske pokojnine in pokojnine iz tujine. Če upokojenec prejema slovensko pokojnino v sorazmernem delu, mu bodo tudi letni dodatek obračunali in izplačali v sorazmernem delu.

Pomoč “Najboljšega soseda”

Žal pa je socialna stiska mnogih upokojencev še vedno velika, zato bodo neredki letni dodatek porabili le za nujno kritje položnic ali nakup osnovnih življenjskih potrebščin. Mnogi od njih brez pomoči vedno solidarnih posameznikov, organizacij ali podjetij ne bi zmogli čez mesec.

Tudi Mercator že leta izvaja projekt ‘Sosed sosedu sosed’, znotraj katerega v preko 140 prodajalnah na določene dneve zbirajo potrebščine in izdelke za družine ter posameznike v stiski. Vedno večja solidarnost Slovencev jih vedno znova preseneča. V Mercatorju so v minulem letu v projektu ‘Sosed sosedu sosed’ skupaj z Rdečim križem zbrali več kot 46.000 izdelkov. »V Mercatorju letno podpremo preko 750 različnih projektov in sodelujemo tudi s številnimi humanitarnimi organizacijami. Tako bo tudi v prihodnje«, poudarja predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić, ki dodaja, da »so dobrodelne in družbeno koristne akcije, ki jih izvedemo skupaj, torej Mercator v sodelovanju s partnerji in s kupci, najbolje sprejete in zato dolgoročno uspešne«.

Zbrali že skoraj 100.000 evrov

O tem priča tudi projekt ‘Donirana hrana’ in Mercatorjevo sodelovanja s prostovoljci Lions klubov, ki zbirajo presežke hrane v nekaterih Mercatorjevih prodajalnah in jo razdeljujejo pomoči potrebnim. Kot nujno zlo se je izkazal tudi projekt ‘Radi delamo dobro’, znotraj katerega je Mercator letos razdelil kar 91.000 evrov donacij in sponzorstev.