Včeraj je prišlo do nesreče na primorski avtocesti, in sicer med Razdrtim in Postojno pred počivališčem Studenec proti Ljubljani. Na enem izmed tovornjakov je počila pnevmatika, zato ga je zaneslo, nakar je prebil ograjo in na nasprotni strani avtoceste trčil v drug tovornjak. Cesta je bila v tej smeri več ur zaprta. Kot pa je razvidno iz posnetka, objavljenega na družbenih omrežjih, so nekateri vozniki v zastoju začeli obračati avtomobile in voziti v nasprotno smer. Kaj se je dogajalo, je policija pojasnila danes.

Obračanje ujetih vozil je zelo dober ukrep, a samo pod nadzorom pristojnih

S pojasnili se je oglasil Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. V izjavi za medije je pojasnil, da je obračanje ujetih vozil na avtocesti zelo dober ukrep, ker ne morejo pustiti ljudi, da več ur stojijo v zastoju. “Obračanje se odredi, če je jasno, da bo avtocesta zaprta dlje časa. V primeru trčenja tovornih vozil zastoj skoraj vedno traja več kot dve uri,” je dejal in dodal, da morajo biti hkrati zagotovljeni še drugi pogoji, da se obračanje lahko izpelje varno.

Ko je sprejeta odločitev, da se bo vozila obračalo, pa promet usmerja Policija,” je povedal. Pravi, da sicer vse odločitve sprejemajo skupaj in da na terenu običajno sodelujejo vzdrževalci Darsa, ki po potrebi pokličejo tudi cestninske nadzornike. Prav tako morajo za urejanje prometa na izvozih zagotoviti dodatne policiste. Ti skrbijo, da se obrnjena vozila varno priključijo prometu.

Poleg tega mora biti obračanje izpeljano tako, kot je zapisano v smernicah. Smernice o reševanju ujetih vozil na avtocestah in hitrih cestah je leta 2016 izdal Dars.

Še vedno pa ni znano, kdo je včeraj dejansko odredil obračanje. “Na PU Koper preverjajo, kaj se je včeraj zgodilo. Neodgovorno bi bilo, da rečem, kdo je kaj odredil, ker še nimam tega podatka,” je bil odkrit Kapun. Je pa poudaril, da do ogrožanja ni prišlo in da je bilo samo reševanje vozil izpeljano korektno.

Tudi ta konec tedna lahko pričakujemo povečan promet

Na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti je popoldne in zvečer prišlo še do več drugih nesreč, predstavnik Darsa pa pojasnjuje, da je ta seveda daleč najbolj obremenjena cesta v državi, kar velja tako za osebna kot za tovorna vozila. Ob tem so tudi sicer četrtki in petki iz smeri Italije najbolj obremenjeni s tovornim prometom, zaradi česar se je zastoj začel delati tudi v smeri od Vipave proti Nanosu, tako da so občasno zapirali predor Podnanos.

Ko se je promet na tem delu le sprostil, pa je prišlo še do naleta treh osebnih vozil, zaradi česar je bila za slabo uro zaprta tudi omenjena hitra cesta od Ajdovščine proti Vipavi.

Na primorski avtocesti je precej povečan promet pričakovati tudi ta konec tedna. Že zdaj do občasnih zastojev prihaja v smeri od Unca proti Ljubljani, pri čemer na portalu Promet.si opozarjajo, da je na posameznih območjih vozni pas zaseden s tovornjaki.