Slovenija se je znašla v kaosu, vsak dan vlade Roberta Goloba pa je izgubljen dan za Slovenijo, je na kongresu stranke dejal prvak NSi Matej Tonin. Treba je iskati izhod, a za to je na političnem parketu za zdaj premalo poguma, kar pomeni, da bodo vsi problemi počakali. NSi tako čaka veliko dela, da bodo utrjeni za naslednji mandat, meni Tonin.

Tonin je v nagovoru članstvu, zbranem na programskem kongresu v Horjulu izpostavil, da so se zbrali “v času martinovanja, da si nalijemo čistega vina, da si povemo stvari brez olepševanja in brez politične korektnosti”.

Prepričan je namreč, da v Sloveniji spremljamo politični kaos, realnost pa je kruta. “Vlada je doslej nanizala osupljive dosežke, zaradi katerih je Slovenija manj privlačna, bolj nevarna in bolj zbirokratizirana,” meni. A po mnenju prvaka NSi v Sloveniji ni vse slabo, težava ni v ljudeh, temveč v gospodarjenju z državo.

Na političnem parketu premalo poguma

Zadnje desetletje so zaznamovali novi obrazi, ki so z visokimi pričakovanji vedno znova prinesli tudi silovita razočaranja, izpostavlja Tonin. “Če se poslanci iste stranke prvič srečajo na konstitutivni seji parlamenta in če se ministri spoznajo na prvi seji vlade, to enostavno ne more delovati,” je poudaril. Medtem pa je NSi uigrana ekipa, zagotavlja prvak stranke. Člani NSi so delovni, odgovorni in srčni ter bodo vedno delali za življenje, domovino in mir, je poudaril in zatrdil, da je članstvo lahko ponosno na stranko, ki je programsko močna in trdna, v preteklosti pa je dokazala, da kar govori, tudi naredi.

NSi je tako pripravljena na izhod iz “politične krize”, a je občutek, da je na političnem parketu za zdaj premalo poguma in inovativnosti, da bi “sedanjo agonijo končali s predčasnimi volitvami ali z drugačno vlado, kar pomeni, da bomo morali sedanjo vlado trpeti vse do konca tega mandata”.

Priprave na evropske volitve prihodnje leto

To pomeni, da bodo počakali tudi vsi problemi, meni Tonin. Naslednji meseci bodo zato naporni, saj morajo biti utrjeni za naslednji mandat, napoveduje. Ob tem je prepričan, da bodo deležni napadov z leve in desne in poskusov discipliniranja z “dnevno porcijo konstruktov, laži in obtožb”. “Sem pa popolnoma miren in hkrati ponosen, ker nam je v zadnjih desetih letih uspelo vzpostaviti odpornost na blato, ki ga mečejo v nas,” je zatrdil.

V naslednjih mesecih pa stranko čakajo tudi priprave na evropske volitve junija prihodnje leto. EU je projekt miru, je pa treba priznati, da se je v zadnjih desetih letih oddaljevala od svojih temeljnih vrednot in ji je na številnih področjih spodletelo, meni Tonin. Evropa se je tako znašla na prelomnici, izzivi pa terjajo, da prihajajoče volitve jemljejo resno in so jasni v generalnih evropskih stališčih. NSi želi zgraditi močno, varno in zeleno Evropo, blizu ljudem, je poudaril. Danes bodo tako predstavili izhodišče programa, v začetku prihodnjega leta pa še kandidatno listo deveterice NSi, še poroča STA.