Sezona piknikov, ki jo prinašajo topli dnevi, ponuja številne priložnosti za druženje na prostem, a hkrati tudi povečano tveganje za razmnoževanje bakterij, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Da bi ostali zdravi, svetujejo previdno ravnanje s hrano - od nakupa, shranjevanja, priprave do postrežbe.
Bakterije se hitro razmnožujejo
NIJZ opozarja, da se tveganje za okužbe in zastrupitve s hrano v vročini znatno poveča, še posebej kadar pri pripravi jedi sodeluje več oseb. Zato priporočajo, da piknike načrtujemo premišljeno: surovo meso in perutnino kupujemo zadnji in ju že med prevozom ločimo od gotovih živil. Navzkrižnemu onesnaženju se izognemo z uporabo ločenih desk in kuhinjskih pripomočkov.
Za varno shranjevanje hrane naj služijo hladilne torbe, napolnjene s hladilnimi vložki, ki naj bodo med prevozom nameščene v ohlajenem delu vozila, ne v prtljažniku. Živila naj bodo zaščitena pred soncem, pokrovi torb pa naj ostanejo zaprti. Tri četrtine prostora v torbi namenite hrani, preostanek pa hladilnim vložkom. Hladilne torbe naj bodo po možnosti ločene – ena za hitro pokvarljiva živila, druga za pijače.
Posebno pozornost je treba nameniti temperaturi. Hitro pokvarljiva živila morajo ostati pod 5 °C. Bakterije se hitro razmnožujejo med 5 °C in 63 °C – to je t. i. nevarno temperaturno območje. Če so živila v tem območju več kot dve uri (ali več kot eno uro pri zunanji temperaturi nad 32 °C), jih je treba zavreči.
Kaj je najbolj kritično?
Surova živila morajo ostati ločena od pripravljenih jedi, ki jih ne bomo več toplotno obdelali. Kritičnega pomena so tudi higiena rok, temeljito pečenje in dosledno čiščenje pripomočkov. Na žaru mora biti rešetka pred peko dobro ogreta in očiščena – priporočajo čiščenje s krtačo in papirnato brisačo, namočeno v olje. Peko pričnite, ko se ogenj poleže.
Za zagotovitev ustrezne temperature pečenega mesa svetujejo uporabo vbodnega termometra. Priporočene notranje temperature mesa so:
- cela perutnina: 82 °C,
- piščančje prsi: 76,5 °C,
- manjši kosi perutnine: 74 °C,
- svinjina in hamburgerji: 68 °C.
Z upoštevanjem teh smernic bodo poletni pikniki ostali varni in prijetni.