Slovenija

Švarc Pipan in premier se bosta spet sestala, občinski odbori SD razočarani nad dogajanjem

Uredništvo , 05.02.24 ob 15:25

Občinske organizacije SD pričakujejo tudi pojasnila generalnega sekretarja Klemna Žiberta o njegovem domnevnem vmešavanju v posle ministrstev in glede nepremičnin njegove družine.

Švarc Pipan in premier se bosta spet sestala, občinski odbori SD razočarani nad dogajanjem

Ministrica Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob se bosta popoldne znova pogovorila o njeni politični usodi. Medtem občinske organizacije SD na torkovem sestanku z vodstvom stranke pričakujejo predvsem pojasnila generalnega sekretarja Klemna Žiberta o njegovem domnevnem vmešavanju v posle ministrstev in glede nepremičnin njegove družine.

Golob se še vedno odloča o nadaljnjem sodelovanju Švarc Pipanove v vladi, potem ko so ji v SD odrekli podporo in ga večkrat pozvali, naj predlaga njeno razrešitev.

Ministrica vztraja 

Ministrica je v preteklih dneh večkrat poudarila, da sicer sprejema objektivno odgovornost za nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Več sogovornikov iz občinskih organizacij SD je za STA danes izpostavilo, da jih dogajanje v stranki žalosti, ob tem pa so milo rečeno slabe volje.

Menijo sicer, da bi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan morala posel nakupa stavbe preveriti preden podpiše pogodbo, ne da to, kaj se je dogajalo, preverja zdaj. Strinjajo se, da sta za preiskavo dogajanja pristojna policija in Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Pričakujejo pojasnila 

Ob tem pa jih je presenetilo dogajanje okrog generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta, predvsem medijsko poročanje glede nepremičnin v lasti njegove družine. Necenzurirano danes poroča, da sta Žibertova starša, sicer samostojna podjetnika, v zadnjih letih postala lastnika več (tudi luksuznih) nepremičnin. Nekatere so bile kupljene z ugodnimi posojili, pri drugih financiranje ni znano.

Občinske organizacije SD torej pričakujejo, da bo Žibert na torkovem večernem sestanku poleg okoliščin glede domnevnega vpletanja v posel nakupa stavbe na Litijski, pojasnil tudi te okoliščine. Žibert naj bi sicer očitke v prihodnjih dneh pojasnil tudi javno, so napovedali v stranki.

Mnogi sogovorniki s terena sicer opozarjajo, da je vodstvo stranke v Ljubljani v nekakšnem "mehurčku". V občinskih organizacijah ljudje delujejo prostovoljno, če nekdo dela v nasprotju z vrednotami socialne demokracije, pa mora za to prevzeti odgovornost, je bilo slišati skozi pogovore z STA. Ob tem opozarjajo, da je za dogajanje v stranki poleg generalnega sekretarja objektivno odgovorna tudi predsednica SD Tanja Fajon. Nekdo od njiju bi za dogajanje moral prevzeti odgovornost, menijo nekateri sogovorniki.

V vsakem primeru občinske organizacije potrebujejo več informacij in upajo, da jih bodo na torkovem sestanku dobili. Tudi razjasnitve okoliščin glede nakupa stavbe na Litijski si želijo čim prej, saj je marsikaj vezano na to, je še slišati s terena.

STA

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51