Najnovejši izračuni kanadskega sezonskega modela CANSIPS kažejo za naše območje nadpovprečno namočeno poletje, pretežno pod vplivom severnih in vzhodnih vetrov, kar nakazuje visok zračni pritisk oz. pozitivne anomalije v višjih geografskih širinah, so pojasnili na ciklon.si /srednjeročna napoved. Napoved AccuWeather medtem za naše območje navaja, da lahko pričakujemo pogostejše nevihte.

Pogostejše padavine in hudo vreme

ECMWF weeklies ima sicer za junij podobno sliko, nadpovprečno namočeno Sredozemlje z islandskim grebenom. 15-dnevna različica istega modela ima še naprej vdore hladnejšega zraka s severa in nadaljevanje spremenljivega in razmeroma hladnega vremena tudi v drugi junijski dekadi, so še pojasnili na ciklon.si /srednjeročna napoved.

Poletna napoved AccuWeather za Evropo poudarja območje od severne Francije do Nemčije, Poljske in balkanskih držav kot najverjetnejši koridor, ki se bo soočil s pogostejšimi padavinami in morda celo hudim vremenom v primerjavi s preostalim delom celine. Tudi za Slovenijo je napovedano, da bodo nevihte pogoste, sploh na vzhodu države pa bodo lahko tudi močnejše.

Kaj pa glede vročine? V napovedi AccuWeather še navajajo, da zna priti tudi do hujših vročinskih valov, zlasti od Pirenejskega polotoka do južne Francije in severne Italije, vendar je malo verjetno, da se bo ponovila ekstremna rekordna vročina lanskega poletja. Zaradi hujših, a redkejših vročinskih valov bodo lahko temperature za našo regijo sicer celo nekoliko nad zgodovinskim povprečjem.

Prva polovica junija bo sicer skoraj zagotovo pod povprečjem zadnjih let, temperature se bodo predvidoma v povprečju gibale pri malo nad 20 °C.