Minister Janez Poklukar je danes pojasnil še, da NIJZ z zunanjimi izvajalci že pripravlja sistem, ki bo omogočil čimprejšnjo izdajo digitalnih zelenih potrdil za lažje gibanje državljanov po EU.

Minister Janez Poklukar je danes pojasnil, da NIJZ z zunanjimi izvajalci že pripravlja sistem, ki bo omogočil čimprejšnjo izdajo digitalnih zelenih potrdil za lažje gibanje državljanov po EU med pandemijo covida-19, ko bodo na evropski ravni pripravljena izhodišča in pravna podlaga.

Se pa Slovenija s sosednjimi državami bilateralno dogovarja o pogojih za prestop meje. Po njegovi oceni bi morali v nekaj dneh uskladiti izhodišča s Hrvaško, med drugim se dogovarjajo tudi o statusu cepljenosti po cepljenju z enim odmerkom cepiva AstraZenece.

Poklukar je še pojasnil, da je prehanjanje meja v pristojnosti notranjega ministrstva, da pa je stališče medicinske stroke, da imajo prebolevniki, cepljeni z enim odmerkom v osmih mesecih, status cepljene osebe.

Spremenjen način cepljenja?

Glede cepljenja s cepivom AstraZenece je Poklukar še spomnil, da je posvetovalna skupina za cepljenje pred nekaj dnevi predlaga, da se ob zadostnih količinah cepiva začne izvajati nekoliko spremenjen način cepljenja za prebolevnike. Za njih predlagajo, da jih cepijo čim prej po preboleli bolezni, najkasneje pa v šestih oz. osmih mesecih, ko jim še vedno priznavajo status prebolevnika. Postopno bodo prehajali tudi na režim, v katerem bodo cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece omogočili pred 12 tedni. Željo po tem mora posameznik posebej izraziti.

Svetovalna skupina ob tem opozarja, da je najboljši odziv na cepljenje, če se z drugim odmerkom cepi čim kasneje.