Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve naslednjo nedeljo, je 20 odstotkov vprašanih odgovorilo, da SDS.

FOTO: SDS

Nova desnosredinska vlada, ki jo vodi prvak SDS Janez Janša, je svoj mandat začela z manj kot polovično podporo, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila Mediana in je objavljena na spletni strani 24ur.com. Po drugi strani je Janševa SDS povečala svojo prednost med strankami. Sledijo ji LMŠ, Levica in SD.

Na vprašanje, ali podpirajo delo vlade, je pritrdilno odgovorilo 45,4 odstotka vprašanih. Negativen odgovor je podalo 34,3 odstotka vprašanih, 20,3 odstotka vprašanih pa je ostalo neopredeljenih.

Med strankami tudi po oblikovanju vlade na vrhu ostaja SDS. Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve naslednjo nedeljo, je tako 20 odstotkov vprašanih odgovorilo, da SDS.

Nekatere stranke z rastjo, druge z manj kot odstotkom podpore

Stranko LMŠ bi volilo 13,2 odstotka vprašanih, Levico 8,8 odstotka, SD 7,3 odstotka, NSi pa 3,8 odstotka. Levica, SD in NSi so sicer zabeležile rahlo rast podpore. SNS bi volilo 3,6 odstotka vprašanih, DeSUS pa 2,5 odstotka. Precejšnjo rast podpore je zabeležila stranka SLS, ki bi jo volilo 1,8 odstotka vprašanih oz. 1,2 odstotka več kot ob zadnjem merjenju.

Manj kot odstotek podpore pa uživata stranki SAB in SMC. SAB bi tako volilo 0,9 odstotka vprašanih, SMC pa 0,8 odstotka. SMC je v primerjavi s februarjem izgubil dva odstotka podpore. S podporo sta ju tako prehiteli stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ter Piratska stranka. 18,9 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo, 11,1 odstotka pa ne bi volilo nobene stranke.

Pahorja nihče ne ogroža, Janša pridobiva

V anketi so anketirance spraševali tudi o delu parlamenta. Delo slednjega tako pozitivno ocenjuje 30,7 odstotka vprašanih. 46,6 odstotka jih ne podpira dela parlamenta, 22,8 pa je ostalo neopredeljenih.

Med politiki na vrhu priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je nekdanji zdravstveni minister Aleš Šabeder. Sledi mu evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Šest mest na lestvici priljubljenosti pa je pridobil premier Janez Janša, ki se je tako povzpel na trinajsto mesto.

Javnomnenjsko raziskavo je za POP TV na vzorcu 720 anketiranih opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana. Raziskava je bila izvedena med 10. in 19. marcem in tako ni vključila morebitnega vpliva odmevne uvrstitve ministrskih plač v najvišji možni plačni razred, niti zadnjih protivirusnih ukrepov, je še navedeno na spletnem portalu 24ur.com.

STA