Z njim želijo do konca leta podaljšati znižano 9,5-odstotno stopnjo DDV na nekatere energente. Ta ukrep, ki je začel veljati septembra lani, se sicer izteka danes.

Z današnjim dnem bo namreč konec obdobja, v katerem je DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Ukrep bi začel veljati septembra

Uveljavitev znižane stopnje davka na omenjene energente je prinesel lani avgusta sprejeti zakon o nujnem ukrepu na področju DDV za omilitev dviga cen energentov, nižja obdavčitev pa je veljala od 1. septembra lani. Ukrep je bil sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene.

Z vladne strani je v torek prišlo še uradno sporočilo, da vsaj za zdaj ukrepa s predlogom zakonskih sprememb ne namerava podaljšati. Razmere na energetskih trgih so se namreč umirile, prav tako do konca leta za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in mala ter srednja podjetja ostaja regulirana cena elektrike in plina.

Po koncu znižanega DDV položnice višje za 11 odstotkov

Konec uveljavljanja znižanega DDV pomeni, da bodo računi za elektriko in plin od junijskega naprej po ocenah višji za približno 11 odstotkov.

V poslanski skupini SDS menijo, da takšna odločitev ne sledi potrebam državljanov in gospodarstva, saj da se les za kurjavo npr. kupuje poleti, cene elektrike, ki se med drugim uporablja tudi za hlajenje, plina in daljinskega ogrevanja pa da so občutno previsoke.

Zato predlagajo, da se znižana stopnja DDV na omenjene energente podaljša do konca leta, zakonska sprememba pa bi učinkovala za nazaj, torej od 1. junija. Zakonski predlog so vložili po skrajšanem postopku.

Kot so zapisali, naj bi s tem preprečili občuten dvig cen in zagotovili, da gospodinjstva in podjetja ne bodo v strahu pred novo ogrevalno sezono.

STA