Samotestiranja dijakov na okužbo z novim koronavirusom vsaj v prihodnjem tednu predvidoma še ne bo. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so za STA pojasnili, da bo verifikacija testov za samotestiranje predvidoma zaključena prihodnji teden, izsledke bodo tudi predstavili predvidoma čez teden dni.

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da bodo navodila šolam glede samotestiranja poslali, ko bo opravljena validacija testov. So jih pa v sredo v okrožnici obvestili, da do nadaljnjega oz. do potrjene validacije testov samotestiranja ne bo.

Sprva je bilo predvideno, da se bo samotestiranje dijakov začelo 16. aprila, a je dobava testov zamujala. Nato pa so jih morali še validirati. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je še v ponedeljek dejala, da bi lahko samotestiranje dijakov steklo v petek, a očitno ne bo.

Država je teste naročila prek skupnega evropskega javnega naročila, v prvi fazi pa so naročili 300.000 testov. Gre za prostovoljno samotestiranje, za katero je predvideno, da se bo po odločitvi stroke izvajalo v šolah pred začetkom pouka, saj se s tem zagotovi večja verodostojnost rezultatov, je prejšnji teden na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Dodatnega interesa med dijaki niso preverjali

Interes za testiranje je v začetku aprila po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje izrazilo okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in 18,5 odstotka dijakov. Na ministrstvu do danes pojasnili, da pozneje niso dodatno preverjali interesa.

Glede na to, da v tem trenutku samotestiranja v šolstvu ni, pa niti ne razpravljajo o tem, ali bo pouk za tiste, ki se ne bodo želeli samotestirati, potekal kako drugače.

Vindišar je namreč prejšnji teden dejal, da obstaja tudi možnost, da bo za tiste šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, pouk potekal na daljavo.

Ravnatelji osnovnih šol so sicer ministrstvu za izobraževanje predlagali, da bi učenci samotestiranje izvajali doma, temu stališču so se pridružili tudi v šolskem sindikatu Sviz.

STA