Upravičenci in zavezanci bodo o uskladitvi preživnin prejeli obvestila.

Fotografija je simbolična

Preživnine in nadomestila preživnin so se danes zvišala v skladu z rastjo cen življenjskih potrebščin. Inflacija je bila lani 10,3-odstotna. Preživnine se bodo uskladile v različnih višinah, odvisno od tega, kdaj so bile določene in dogovorjene, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Upravičenci in zavezanci bodo o uskladitvi preživnin prejeli obvestila. Prav tako bodo poslana obvestila o uskladitvi nadomestil preživnin, so napovedali na ministrstvu.

Preživnine, ki so bile usklajene 1. februarja lani, in preživnine, določene ali dogovorjene januarja lani, se povečajo za 10,3 odstotka. Preživnina, ki je denimo prej znašala 100 evrov, po današnji uskladitvi znaša 110,3 evra.

Če je bila preživnina določena januarja lani ali je bila določena v preteklih letih in lani usklajena, se poviša za 10,3 odstotka. Preživnine, ki so bile določene v lanskem letu od februarja do decembra, pa se povišajo v različnih odstotkih glede na to, v katerem mesecu so bile določene.