Slovenija

Pred nami večje količine dežja, kako pa kaže s snegom?

Uredništvo , 09.02.24 ob 08:33

Pod vplivom jugozahodnika bo tako jutri kot v soboto pogosto deževalo, pojavijo se lahko lokalni nalivi.

Pred nami večje količine dežja, kako pa kaže s snegom?
Foto: Skupna višina padavin, Meteoinfo Slovenija

Pustni konec tedna bo v znamenju oblakov in jugozahodnega vetra, ki bo poleg visokih temperatur krajem ob alpsko-dinarski pregradi prinesel obilne padavine. Lokalno lahko pade več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Precej manj dežja bo na vzhodu države, kjer bodo vmes tudi daljša obdobja suhega vremena, napovedujejo meteorologi na Meteoinfo Slovenija.

Namesto zimskega, pred nami toplo in deževno vreme

Februar statistično velja za najbolj zasnežen mesec v letu, prvi teden letošnjega februarja pa so zaznamovale neobičajno visoke temperature, ki bodo vztrajale tudi v prihodnjih dneh. Vzrok za nič kaj zimsko vreme je jugozahodni veter, ki nam iznad Sredozemlja prinaša zelo topel in postopno tudi vse bolj vlažen zrak. Jugozahodnik se bo jutri (v petek) še okrepil in bo na izpostavljenih mestih na Štajerskem, v Prekmurju in v višjih legah presegel hitrost 70 kilometrov na uro.

Pod vplivom jugozahodnika bo tako jutri kot v soboto v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pogosto deževalo. Ob dviganju toplega in vlažnega zraka bo največ dežja padlo v krajih ob alpsko-dinarski pregradi, kjer se lahko pojavijo tudi lokalni nalivi. Padavine se bodo občasno razširile proti vzhodu in severovzhodu države, kjer pa bo dežja občutno manj kot v preostalem delu države, še napovedujejo na Meteoinfo Slovenija.

V Mariboru bo najtopleje (16 stopinj Celzija) danes, nato bodo temperature rahlo padle. Jutri bodo jutranje temperature pri okoli 8 stopinj Celzija, dnevne pa pri okoli 12 stopinj Celzija. V nedeljo bodo temperature še rahlo padle.

Večjih temperaturnih sprememb nam prihodnji dnevi ne bodo prinesli. Termometri bodo tako marsikje še vedno kazali 10 in več stopinj Celzija. Najtopleje bo na vzhodu države, kjer se lahko jutri in v soboto živo srebro dvigne do 16 stopinj Celzija. 

Sneg le v visokogorju

V prihodnjih dneh bo nad nadmorsko višino 2000 metrov zapadlo okoli meter snega, nižje pa bo večinoma deževalo. Šele v nedeljo bo lahko sneg pobelil tudi sredogorje, a se meja sneženja v večjem delu gora ne bo spustila pod 1300 metrov.

Zaradi obilnih padavin, ki bodo zajele predvsem zahodni del gora, se bo nevarnost snežnih plazov povečala na tretjo stopnjo na 5-stopenjski lestvici. Razmere bo še dodatno poslabšal močan jugozahodni veter, ki bo jutri v sunkih marsikje presegel 100 kilometrov na uro. V soboto in nedeljo bo veter počasi slabel.