Slovenija

Pred Bešičem Loredanom prva interpelacija z očitki o vse slabših razmerah v zdravstvu

Uredništvo , 26.06.23 ob 17:52

Minister interpelacije za zdaj še ne komentira.

Pred Bešičem Loredanom prva interpelacija z očitki o vse slabših razmerah v zdravstvu

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se bo v DZ moral zagovarjati zaradi očitkov o vse slabših razmerah v zdravstvu. Da ne izpolnjuje obljub o njihovem reševanju, mu očita poslanska skupina SDS, ki bo v tem tednu zoper njega vložila interpelacijo. Minister je za zdaj še ne komentira. Kot kaže, ima podporo v koaliciji, kritični pa so v NSi.

Poslanska skupina SDS bo še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Bešiča Loredana zaradi vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju s strani ministra in predsednika vlade Roberta Goloba, so dopoldne sporočili iz stranke. S tem želijo pospešiti razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi.

“Omajano zaupanje”

Razloge za vložitev interpelacije je v izjavi za medije danes pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. “Zaradi vse slabših razmer v zdravstvu, ki ga je povzročil tudi interventni zakon, je omajano zaupanje v zdravstvenega ministra, predvsem s strani pacientov,” je poudarila.

Interventni zakon, ki je omogočil plačilo vseh izvedenih zdravstvenih storitev, po oceni SDS “slabi javno zdravstvo, povzroča bohotenje zasebnega zdravstva in s tem poglablja tudi razlike med državljani na tiste, ki si zdravstvene storitve lahko plačajo, na tiste, ki žal čakajo v državnem zdravstvu na boljše čase”.

Ministru očitajo tudi neizpolnjevanje lastnih obljub in časovnic. “Interpelacija je tudi priložnost za samorefleksijo koalicijskih poslancev, ki so mu dali mandat za ministra in ki so konec koncev tudi v januarju podpisali koalicijsko zavezo na področju zdravstva, za katero danes vidimo, da se ne uresničuje,” je dejala poslanka Godec.

Delanje usluge

V drugi opozicijski stranki, ki je prav tako kritična do ministra, z vsebino interpelacije še niso seznanjeni. Kot je v izjavi za medije dejala poslanka NSi Iva Dimic, pa menijo, da SDS z interpelacijo ministru za zdravje dela uslugo, ker ga bo koalicija zagotovo zaščitila. V NSi sicer ocenjujejo, da Bešič Loredan po enem letu nima kaj dosti pokazati, tako da je vredno razmisleka, ali se s tega mesta poslovi in reševanju zdravstva prepusti nekomu, ki bo znal zadeve postaviti na pravo mesto.

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v odzivu na napoved interpelacije poudarila, da ima minister za zdaj njihovo polno podporo. Imel jo bo, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal dogovorjen program, je dejala v izjavi za medije ob robu seje DZ. Na vprašanje, ali je minister storil dovolj, je odgovorila, da sama vedno verjame, da se da še kaj boljše narediti, verjame pa, da se je Bešič Loredan trudil.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v odzivu na napoved SDS o vložitvi interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana dejal, da trenutno ni nobenega razloga, da ministru podporo odrečejo. Bodo pa pri obravnavi interpelacije v SD ponovili svoja pričakovanja do zdravstvene reforme in tudi do ministra, je dejal ob robu seje DZ.

Resen pogovor

V Levici interpelacije ministra ne bodo podprli, saj ne bodo pristali, da politično dinamiko diktira stranka, ki želi zrušiti vlado ter zagovarja privatizacijo in protisocialne ukrepe. Menijo pa, da je nastopil čas, da se koalicija resno pogovori o ministru in poteku zdravstvene reforme. V Levici bodo delo ministra vrednotili po tem, ali njegovi ukrepi prispevajo k reševanju javnega zdravstva.

Na ministrstvu za zdravje so za STA povedali, da je ministrov odziv pričakovati, ko bo prejel besedilo interpelacije. Tudi premier Robert Golob je med odhodom s seje DZ dejal, da bo z odzivom počakal, da interpelacijo prebere.

STA

računalniki
Afera računalniki: Znano komu v roke prvih 3000 prenosnikov
Preiskovalna komisija
Sršen pred komisijo DZ: Ni bilo vmešavanja v odločitve o oglaševanju
uskladitev
Poštnim delavcem višje plače in rekorden regres