Predsednik je danes vse, ki še niso cepljeni, pozval, da to storijo.

Borut Pahor in člani strokovne skupine so danes govorili o aktualnih razmerah v državi, povezanih s covidom-19. Predsednik države se je zahvalil vsem državljanom, ki so se že cepili in obenem pozval vse ostale, da to storijo.

Ključna precepljenost starejših od 50 let

Po besedah predsednika je bistveno, da pride do precepljenosti v starostni skupini nad 50 let, ker so najbolj ogrožena skupina. “Tako boste zaščitili tudi svoje otroke in vnuke, saj bodo samo na ta način ostale šole odprte, saj za mlajše od 12 let še niso razvili cepiva,” je poudaril Pahor in pozval k strpnosti v težkih časih. Odprto javno življenje pa je mogoče po besedah predsednika nadzorovati s testiranjem.

“Pogoj PCT naj bo raje CPT. Najučinkovitejši ukrep za zajezitev epidemije je cepljenje. Če bo treba, bomo epidemijo razglasili, a to je skrajni ukrep” je dejal Poklukar.

Virus ne loči med mladimi in starimi, v bolnišnicah imamo hospitalizirane bolnike od 20. leta dalje. Povprečna starost je 61 in 62 let, na intenzivnih enotah pa 59 let,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar in prioritetno pozval k cepljenju starejše od 50 let, saj so bolj dovzetni za okužbo.

V teh dneh je sicer mogoče zaznati porast cepljenih. “Epidemija ni problem zdravstva, ampak družbeni problem, ki nas mora povezovati. To je pot do zmage,” je dejal minister. “Cepimo se za otroke, ranljive skupine in vse tiste, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov,” je dejal Poklukar in današnji dan označil za poseben predvsem zato, ker nas je k cepljenju pozval predsednik Pahor.

Cepljena približno polovica prebivalstva

Infektologinja in članica strokovne skupine Bojana Beović je pojasnila, da je pogovor tekel tudi o različnih skupinah, ki se ne želijo cepiti. Po njenih besedah je precepljenost slabša med manj izobraženimi in deprivilegiranimi. “Ljudem bi se morali približati in razlagati, zakaj je cepljenje primerno,” je povedala Beovićeva.

Dejstvo, da je v Sloveniji cepljena približno polovica prebivalstva, se Beovićevi glede na siceršnjo nizko sprejemljivost cepljenja zdi uspeh. “Tisti, ki spremljamo cepljenje že daljši čas, smo pričakovali, da bo cepljenje proti covidu-19 slabše sprejeto,” je pojasnila.