Na vrhuncu četrtega vala epidemije so v Pravni mreži za varstvo demokracije spisali predlog 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki je skladen z ustavo. Bo civilni iniciativi končno uspelo, kar vladi doslej ni?

Imamo že četrti val epidemije, ki pravzaprav trenutno ni razglašena, v državi pa še zmeraj ni krovnega zakona, ki bi bil skladen z ustavo. Zakon so zdaj spisali v Pravni mreži za varstvo demokracije ter ga poslali vsem parlamentarnim strankam, poroča portal N1.

Sprememba poleti zavrnjena, nove še ni

Koalicija je predlog sprememb obstoječega zakona pripravila poleti, potem pa celo sama glasovala proti svojemu predlogu. V Pravni mreži za varstvo demokracije so zdaj predlog spisali tako, da je po njihovih trditvah skladen z ustavo, ob tem pa se seveda poraja vprašanje, ali nemara civilna iniciativa brezplačno opravlja delo, ki bi ga sicer morala politika.

O predlogu zakona o nalezljivih boleznih v sta za N1 spregovorila soavtor predloga Matija Urankar iz Odvetniške pisarne Senica in partnerji ter pravnica Nataša Pirc Musar.

Pirc – Musar: Vladanje z odloki je strup za demokracijo

“Vladanje z odloki je najhujši strup za demokracijo in pravno državo, so v zadnjih mesecih opozarjali pravniki,” je za N1 dejala Nataša Pirc Musar.

Civilna družba je pri pripravi zakona opravila enormno veliko delo,” je povedala pravnica Nataša Pirc Musar. “Na tem zakonu sloni ustroj pravne države v Sloveniji,” je še poudarila. “V obzir so pisci vzeli vsa načela pravne države – gre za načela sorazmernosti, zakonitosti in delitve oblasti. Predlagatelji so dobro povzeli, kako in na kak način lahko vlada sprejema konkretne omejitve,” je ocenila.

Predlog ne obravnava obveznega cepljenja

Musarjeva je še pojasnila, da so se v predlogu zakona osredotočili predvsem na ustavnost in jasnost, o obveznem cepljenju zoper covid-19 pa tokrat niso pisali, kajti rešitve so podane v obstoječem veljavnem zakonu, pojasnjuje Musarjeva.

Če se politika ne odloči slediti stroki, mora to ustrezno obrazložiti.

Pri pri pripravi predloga zakona so se v pravni mreži posvetovali z zdravstveno stroko, deloma so izhajali tudi iz vladnega predloga, ki je bil vložen poleti. “Ni zmanjšana vloga politike na račun stroke,” je za N1 povedal Urankar. Če se politika ne odloči slediti stroki, mora to ustrezno obrazložiti.