Janez Poklukar je danes predstavil spremembe v zdravstvu. Določene so nove, nižje cene za storitve zdravljenja bolezni covid 19. Kljub temu, da se situacija umirja, minister prosi državljane, naj še naprej upoštevajo preventivne ukrepe, kar naj bi bila posebna težava na športnih prireditvah.

“Zelo me veseli, da se situacija umirja. Smo v zelenem in v luči semaforjev drugih držav še zmeraj kotiramo v močnejših barvah. Moramo nadaljevati z ukrepi, na vse skupaj pa vplivajo tudi lepši dnevi,” je trenutno stanje opisal zdravstveni minister Poklukar.

Kritiziral športne navijače

“Večina ukrepov ostaja enaka kot prejšnji teden, čez teden dni bomo spet pretresali sliko,” je še omenil in poskusil potrkati na vest državljanov: “Kljub ugodni situaciji imam veliko prošnjo. Prosim vas, da še naprej upoštevate vse preventivne ukrepe. Sam sem močan podpornik športnih dogodkov, kljub temu pa vse športne navdušence pozivam, da spremljajo tekme ob upoštevanju ukrepov.”

Pred dnevi so podobno sporočilo javnosti poslali tudi v murskosoboški bolnišnici. Mnenje je podprla tudi vodja strokovne skupine, Mateja Logar:Smo na pravi poti, ni pa še čas, da bi opustili ukrepe. Navijači prinesejo polet vsem športnim teamom, pri tem moramo pa upoštevati tudi, da taka nenadzorovana druženja predstavljajo nevarnost za slabšanje stanja. Veselje je bilo neustrezno izraženo v dani epidemiološki situaciji.”

“Navijanje naj da zagon športnikom in ne virusu,” je svoje mnenje povzel Logar.

Navijanje naj da zagon športnikom in ne virusu.

Več denarja za duševno zdravje mladostnikov

Zdravstveni minister je povedal, da bo pristojno ministrstvo 2,2 milijona€ iz proračuna namenila za duševnemu zdravju otrok in mladostnikov, kajti njihovo duševno stanje je alarmantno.   “Na obstoječih oddelkih za pedo psihiatrijo ne zmorejo zagotoviti vseh kapacitet za nujne sprejeme otrok in mladostnikov,” je še povedal. “Povečujemo dostopnost do urgentnih obravnav otrok in mladostnikov, večamo število ekip, posteljne kapacitete pa so povečane kar za petdeset odstotkov.”

Na obstoječih oddelkih za pedo psihiatrijo ne zmorejo zagotoviti vseh kapacitet za nujne sprejeme otrok in mladostnikov.

Nove, nižje cene zdravljenja covidnih bolnikov

Poklukar je izpostavil, da se obeta znižanje cen oskrbe covidnih bolnikov ki  temeljijo na podatkih UKC Lj in MB. “Ponoven preračun cen je pokazal, da je potreba cene glede na 2020 znižati,”. Do spremembe je prišlo, ker je bila prva ocena narejena na 200 primerih, zdaj pa jih je več tisoč.

Od 1.1. letos je zdravljenje brez zapletov stalo 3523€ (prej 8000€) ,zdravljenje covidnega bolnikaz zapleti 6301€, (prej 16000€), cena v enoti intenzivne terapije pa je stalo kar 46.000. Zdaj bo ta cena 37.924€. Kljub temu, da so cene zdaj nižje, so še vedno 34% višje od primerljivih cen virusnih obolenj v bolnišnicah.

Pričakovati pa je tudi spremembe na področju domov za starejše osebe: “Glede na dejanske kadrovske potrebe v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle in je uveljavljen prvi korak pri določitvi novih kadrovskih normativov na področju zdravstva, in sicer je določen nov normativ na področju Nege III.”