Slovenija

Tanja Fajon: Aprila bomo imeli volilni kongres

Uredništvo , 12.02.24 ob 21:24

Pred SD dan iskanja poti iz politične krize.

Tanja Fajon: Aprila bomo imeli volilni kongres

Stranka SD gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke zvečer sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

SD je danes na več organih opravila razpravo o poteh za izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je pokazala, da je podpora SD strmoglavila z januarskih 7,5 odstotka na komaj 2,6 odstotka. Predsednica Tanja Fajon pa je končala na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti politikov.

V središču omenjene afere sta se znašla ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD. Začasno bo funkcijo kot v. d. glavnega tajnika nepoklicno opravljal Matevž Frangež, sicer zdajšnji predsednik konference SD.

Obenem so številne kritike letele tudi na vodstvo stranke, ki da ob aferi ni ustrezno odreagiralo, nekateri pa so prst uperili v koalicijsko partnerico Gibanje Svoboda in razmišljali tudi o izstopu SD iz koalicije. A je Frangež danes v izjavi po predsedstvu SD dejal, da so odločeni, da ta vlada konča mandat in da SD pri tem aktivno sodeluje.

Razprava na konferenci 

Konferenca SD bo po pretresih, ki jo je za stranko prinesla afera sodna stavba, razpravljala o nadaljnjih korakih. V stranki se namreč v zadnjih tednih iskri, slišati je tudi pozive k odstopu vodstva in deljena mnenja o delu v koaliciji. Po odstopu generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta bo predvidoma znano tudi ime njegovega začasnega naslednika.

Na dnevnem redu današnje konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, je razprava o aktualnem političnem dogajanju. Članstvo bo tako v luči posledic afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti tehtalo scenarije za izhod iz politične krize in strnitev vrst.

Tudi pozivi k odstopu vodstva

S kakšnimi sklepi bi utegnila postreči konferenca, še ni povsem jasno. Med članstvom je bilo v minulih dneh zaznati tudi pozive k odstopu vodstva na čelu s predsednico stranke Tanjo Fajon, slišati je tudi pomisleke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Fajon je sicer po sestanku SD s premierjem Robertom Golobom dejala, da na obeh straneh obstaja želja po nadaljnjem sodelovanju. Priznala pa je, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji načeto.

Bo Kumer ponovno generalni sekretar? 

Teža očitkov o domnevnem vmešavanju v posel in nepremičninah v lasti njegove družine je medtem minuli teden odnesla generalnega sekretarja SD Žiberta. Danes bo tako predvidoma znano, kdo bi ga lahko na tej funkciji nasledil. V stranki naj bi si želeli nekoga z dolgoletnimi izkušnjami, ki bi mu uspelo konsolidirati stranko, v medijih je v zadnjih dneh zaokrožilo ime nekdanjega generalnega sekretarja SD Dušana Kumra.

Minuli teden pa je po več pozivih SD k odstopu oziroma razrešitvi z ministrske funkcije svoj odstop premierju ponudila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. S predsednikom vlade sta se sicer dogovorila, da ga predvidoma v roku enega tedna seznani s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski. Te je torej pričakovati ta teden, nato pa tudi odstop ministrice, za katerega je Golob napovedal, da ga bo sprejel.

Pogovore s kandidati za novega ministra oziroma ministrico bo Golob po napovedih začel v tem tednu, začasno pa skladno z dogovorom z SD vodenje pravosodnega resorja prevzel sam.

Kakšno je stališče občinskega odbora SD Maribor?

Za predstavitev stališč občinskega odbora SD Maribor smo prosili njihovega predsednika Damjana Cvetka. Zanimalo nas je, ali v odboru podpirajo predsednico stranke Tanjo Fajon, kakšno je njihovo stališče glede aktualnega političnega dogajanja in kaj pričakujejo od današnje konference. Cvetko nam pred konferenco ni želel podati komentarja, saj, da gre za notranje strankarske zadeve.