Avstrijec Stefan Kraft (433,5 točke) je zmagal na drugi tekmi za svetovni pokal na letalnici v nemškem Oberstdorfu. Drugi za vodilnim v seštevku svetovnega pokala je bil Peter Prevc (430,2), tretji Japonec Ryoyu Kobayashi (422,1), četrti pa Timi Zajc (421,9), zmagovalec sobotne tekme.

Peter Prevc je ponovil drugo mesto s tekme dan prej, v finalno serijo druge tekme pa se je uvrstilo vseh pet slovenskih predstavnikov. Na desetem mestu je bil Domen Prevc (407), 24. Lovro Kos (354,9), 27. pa Žak Mogel (345,2).

Po prvi seriji vodil Kobayashi

Najboljši Slovenci so po zelo uspešni sobotni tekmi v prvi seriji skakali ob koncu, dva čisto na repu. Petra Prevca so naprej poklicali z zaletišča pred predzadnjim skokom uvodne serije v čakanju na ustrezen veter, nato je zasedel šesto meto, Zajc pa je skočil takoj za njim in posegel po tretjem mestu po prvem skoku.

Kobayashi je vodil po prvi seriji, drugi je bil Kraft s 4,6 točke zaostanka, Zajc pa je zaostajal za 10,8. Sledili so Nemec Andreas Wellinger (+11), Avstrijec Daniel Huber (+11,3) in Peter Prevc (+11,6), osmi pa je bil Domen Prevc (+16,2).

Slednji je v drugo skočil sedem metrov manj kot prvič in izgubil dve mesti v končnem seštevku. Peter Prevc je za pol metra presegel svoj prvi skok in z 224 m ter z več kot 11 točkami vetrovnega dodatka povedel za skoraj 13 točk.

Le za dve stotinki pred Zajcem 

Za njim so potem zaostali Huber, Wellinger ter tudi Zajc, ki je bil tedaj drugi tik za Petrom Prevcem z 8,3 točke zaostanka. Kraft je nato povedel s 3,3 točke prednosti, ko so mu namerili 217 m. Kobayashi je z 215 m v boljših vetrovnih pogojih kot najhujši tekmeci pred njim za zaključek tekme izgubil dve mesti. A je le za dve desetinki premagal Zajca za zadnje mesto na zmagovalnem odru.

Preostala Slovenca sta bila že po prvi seriji daleč od boja za vrh. V drugi seriji Kos in Mogel nista presegla 200 m tako kot v prvi, Kos je zato izgubil šest mest, Mogel pa je zadržal uvrstitev.

Svetovni prvak v poletih Kraft si je pot do jubilejne 40. zmage v pokalu ter desete v tej zimi tlakoval že v kvalifikacijah, ko je bil najboljši. Tretji je bil Zajc, četrti Peter Prevc, šesti pa Domen Prevc.

Sledi Finska 

Na koncu je ta trojica Slovencev zaokrožila najboljši vikend reprezentance v tej sezoni. Zgodil se je na letalnici, na kateri je slovenska četverica osvojila ekipni svetovni naslov in na kateri se bo sezona naslednji mesec v Planici tudi končala.

Svetovni pokal za skakalce in skakalke se bo nadaljeval od petka do nedelje prihodnji teden v Lahtiju na Finskem. Skandinavska turneja "surovega zraka" se bo nato pred finalom pod Poncami preselila na Norveško s tekmami v Oslu, Trondheimu in novimi poleti v Vikersundu.

STA