Ko bodo covidni pacienti zasedli 150 postelj na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic, bi se pogoj PCT utegnil spremeniti v PC.

Fotografija je simbolična.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je danes odzval na predlog strokovne skupine za obvladovanje covida-19, ki je predlagala uvedbo pogoja PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. “Če bo potrebno, bomo sledili predlogu,” je po poročanju STA napovedal Poklukar. S tem ukrepom naj bi preprečili zlom zdravstva.

Kot je pojasnil Poklukar, bodo bolnišnice dosegle dvotretjinsko zasedenost intenzivnih postelj pri približno 150 zasedenih posteljah. Trenutno se na intenzivni negi v Sloveniji zdravijo 104 covidni pacienti.

“Iz epidemioloških številk je razvidno, da ima pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pozitivne učinke,” je pojasnil Poklukar. Izrazil je upanje, da se bodo nekoliko nižje številke okuženih s koronavirusom v naslednjih dneh pričele kazati tudi v upadanju hospitaliziranih zaradi covida-19.

Toliko operacij bodo zaradi covida morali odpovedati

Po podatkih bolnišnic, ki jih je predstavil Poklukar, bo zaradi zagotavljanja kadra za covidne oddelke v tem tednu odpovedanih 589 operativnih posegov v hospitalnem delu, 175 ambulantnih operativnih posegov in 5.824 specialističnih ambulantnih obravnav. Prav tako bo v tem tednu izostalo 6.792 dni akutne bolnišnične obravnave in 1.072 dni neakutne bolnišnične obravnave.

Minister za zdravje Janez Poklukar

250 pobud za izpodbijanje vladnega odloka o pogoju PC

Glede učinkovitosti pogoja PC je Poklukar dejal, da ta še ni uveljavljen, zato ga še ne more komentirati. Po informacijah N1 je ustavno sodišče sicer prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ta s 1. oktobrom 2021 uvaja obvezno izpolnjevanje pogojev PC za vse zaposlene v državni upravi.

Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno, je razvidno iz dopisa sodišča, ki ga je na Twitterju objavil Sindikat policistov Slovenije, sicer eden od pobudnikov.

Vse državljane je Poklukar ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19, ki po njegovih besedah zagotavlja, da se ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa ne spreminjajo pogosto. Če bomo vztrajali pri pogoju PCT, se bomo kmalu pogovarjali o drugačnih ukrepih, je napovedal Poklukar.