Na Twitterju se je oglasil Inštitut 8. marca.

Nika Kovač

Na Twitter profilu se je oglasil Inštitut 8. marca o višanju plač predstavnikom oblasti in trenutni vladi očita, da skrbi zgolj za svoje privilegije. “Ironično je, da takšno objavo pišemo že najmanj tretjič. Ne glede na barvo oblasti. Ne glede na epidemijo. Ne glede na gospodarsko rast. Skrb za lastne privilegije je skupna vsem vladam,” so zapisali.

Kot so v nadaljevanju še zapisali, dvig plač predsednikom oblasti je stvar prioritet in ni stvar političnih kompromisov, je pa stvar skrbi za lastne privilegij.

Funkcija državnega sekretarja spada v 61. plačni razred

“Kabinet predsednika vlade je v Državni zbor poslal dopis, da bodo ministri uvrščeni v 64. plačni razred, kar je enako, kot so bili v prejšnjem mandatu (sicer so lahko v razponu od 62 – 64),” je vlada konec junija pojasnili portalu Žurnal24.si. Globova vlada je na 4. seji sicer odločila, da funkcija državnega sekretarja uvrsti v 61. plačni razred. Možen razpon plačnih razredov je sicer od 59. do 61. razreda.

Plača za 64. razred je 5211 evrov, za 62. razred pa 4818 evrov bruto, za 61. razred 4633 in za 59. plačni razred 4283 evrov. Višja plača ministrom prinese 393 evrov bruto, državnim sekretarjem pa 350 evrov bruto.