Fronta, ki je prinesla poslabšanje vremena, je z majhno zamudo dosegla Slovenijo, so okoli devetih zjutraj opozorili meteorologi na Neurje.si. Padavine so sprva pričakovano zajele severovzhod in sever države ter se začele postopno širiti proti jugu. Težave bo povzročal silovit veter, vmes se bodo pojavljale tudi nevihte.

Hladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. Temperature bodo dopoldne večinoma še od 12 do 23, popoldne pa le še od 1 do 9 °C.

Za danes veljajo številna opozorila: Dež, veter, neurja

ARSO je za danes izdal številna opozorila. Za severovzhod veljata rumeno opozorilo za veter in dež. Maksimalna hitrost vetra pri nas bo od 50 do 70 km/h, kar pomeni, da veter maje drevesa, lahko lomi manjše veje. Na ARSO priporočajo dodatno previdnost v prometu in odsvetujejo zadrževanje na potencialno nevarnih mestih.

Pričakovana količina padavin je od 20 do 40 mm/24h. Možne so izdatnejše padavine. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu. Ljudje, ki živijo na ogroženih območjih, naj spremljajo trend vodostaja ter meteorološka in hidrološka obvestila.

Na severovzhodu sicer ni pričakovati hujših neurij, opozorilo zanje velja za vse ostale dele države. Tudi meteorologi na Neurje.si za za naše kraje (zaenkrat) niso napovedali večjih neviht. Močnejša neurja bi lahko bila na zahodu države, saj bodo pogoji v tistem delu nekoliko izrazitejši. Nevihte bodo spremljali močni nalivi s silovitim vetrom, krajevno lahko pada tudi sodra oziroma manjša toča. Stanje se bo proti 22. uri povsod umirilo.

Danes popoldne in zvečer bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali 100 km/h. Marsikje v krajih nad okoli 500 m nad morjem bodo razmere v tem času zimske.

Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo

Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo razjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -2, ob morju 7 °C.

Jutri čez dan bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 16 °C.

V četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, še se bodo pojavljale krajevne padavine. V petek bo pretežno jasno s hladnim jutrom, so zapisali na ARSO.