Slovenija

Napovedali nov dvig osrednje obrestne mere

Uredništvo , 15.06.23 ob 09:31

Svet Evropske centralne banke bo danes po napovedih analitikov nadaljeval zaostrovanje evrske denarne politike.

Napovedali nov dvig osrednje obrestne mere

Svet Evropske centralne banke (ECB) bo danes po napovedih analitikov nadaljeval zaostrovanje evrske denarne politike. Osrednji denarni organ evrskega območja naj bi tako osmič zapored zvišal osrednje obrestne mere, drugič zapored naj bi dvig dosegel 0,25 odstotne točke. Znane bodo tudi najnovejše napovedi ECB za inflacijo in rast BDP.

Skupni dvig evrskih obrestnih mer naj bi dosegel štiri odstotne točke

Če se bodo napovedi trgov uresničile, bo skupni dvig evrskih obrestnih mer od julija lani, ko se je trenutni rekordni niz zaostrovanja denarne politike začel, dosegel štiri odstotne točke. Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja bi tako po novem dosegla 4,0 odstotka, budno spremljana depozitna obrestna mera, ki je bila pred lanskim julijem dolgo časa v negativnem območju, bi bila po novem pri 3,5 odstotka.

Poleg novega dviga obrestnih mer trgi pričakujejo tudi potrditev odločitve z majske seje, da bodo ECB in nacionalne banke evrskega območja z julijem v celoti zaključile ponovno investiranje zapadlih glavnic v okviru rednega programa odkupovanja vrednostnih papirjev (APP) in tudi s tem prispevale k zaostritvi finančnih pogojev. Program je ECB sprožila v času nizke inflacije in povečane negotovosti po koncu evrske dolžniške krize, zadnja vrednost naložb pa je znašala nekaj več kot 3201 milijardo evrov.

Napovedujejo vsaj še dvig na julijski seji sveta

Svet ECB naj bi zaostrovanje denarne politike nadaljeval kljub zadnjim podatkom, po katerih je evrsko območje v prvih treh mesecih leta zašlo v blago tehnično recesijo, čemur naj bi poleg negativnih učinkov višjih obrestnih mer botrovala tudi še vedno visoka inflacija. Ta se sicer postopoma umirja in je maja zdrsnila na 6,1 odstotka, a po oceni sveta ECB ostaja previsoka, še posebej osnovna inflacija brez cen energije in hrane, ki vztraja pri 5,3 odstotka.

ECB bo danes objavila najnovejše napovedi za inflacijo in rast BDP v evrskem območju, ki naj se ne bi bistveno razlikovale od marčnih.

Z vrha ECB je v zadnjih tednih prišlo več izjav, da se bo dvigovanje obrestnih mer nadaljevalo, a z upočasnjeno dinamiko po 0,25 odstotne točke. Trgi za zdaj z veliko verjetnostjo napovedujejo vsaj še dvig na julijski seji sveta.

STA